Subota, 5 Decembra, 2020
No menu items!

Već 30 godina posti svaki drugi dan

Bešlaga Barjaktarević iz Donje Špionice kod Srebrenika, prema njegovoj preciznoj računici, ove godine posti svoj 82. ramazan.

Ovaj 92-godišnjak svoj prvi kompletan ramazan ispostio je prije Drugog svjetskog rata, kao desetogodišnjak, i od tada nikada nije prekidao ramazanski post.

Mnogo odricanja

– Kad čovjek ima čvrstu vjeru u Allaha, dž. š., ništa mu nije teško. U toku posta nikad ne osjećam glad ili žeđ. Siguran sam da bih bez problema mogao postiti i tri dana bez prekida – priča nam Bešlaga.

Ovaj vitalni starac interesantan je i zbog toga što posti i bez ramazana, tako da je sasvim sigurno rekorder u BiH po broju ispoštenih dana. Već 30 godina prakticira i takozvani Davudov post, koji podrazumijeva da tokom cijele godine svaki drugi dan provodi u ibadetu posta. Ovaj ibadet, koji zahtijeva mnogo upornosti i volje, započeo je u ljeto 1989. i od tada se strogo pridržava pravila.

O ovoj vrsti posta se malo zna iako se on, prema riječima Barjaktarevića, prakticira od nastanka islamske vjere. Prakticirajući ovu vrstu ibadeta, ne računajući ramazane, postio je blizu 5.000 dana.

Iako Davudov post podrazumijeva mnogo odricanja, Barjaktarević kaže da se navikao i da mu nije nimalo teško, a planira nastaviti sve dok ga zdravlje bude služilo.

Uči mukabelu

Iako je već zagazio u desetu deceniju, svaki dan pješice ide u džamiju, gdje obavlja mujezinsku dužnost i redovno uči mukabelu. I u ovom segmentu vjerskog života je svojevrsni rekorder, jer uči mukabelu i obavlja dužnost mujezina u svom džematu bez prekida već više od 70 godina.

Gubitak supruge

Prije tri mjeseca umrla je Bešlagina supruga Hava, s kojom je u skladnom braku proveo skoro 70 godina i s kojom je odgojio kćerku Senadu i sinove Orhana i Benjamina. Uz djecu koja mu pružaju neizmjernu pažnju, utjehu zbog gubitka životne saputnice pronalazi u Kur’anu iz kojeg uči najveći dio dana i to bez naočala.

Izvor: Avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Pojačana kontrola brzine kretanja vozila u periodu od 07. 12. 2020. do 13. 12. 2020. godine

Jedinica saobraćajne policije Brčko Distrikta, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog...

PBD BiH u dva odvojena događaja dva lica lišila slobode

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su u periodu od 01. 12. 2020. godine do 04. 12. 2020. godine na osnovu operativnih saznanja u...

Danas u Brčkom 39 novih slučajeva zaraze virusom korona

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano 39 novih slučajeva zaraze virusom korona. Preminula je starija ženska osoba. U toku jučerašnjeg dana hospitalizovano je...

KONKURS ZA NAJBOLJI VIDEOKLIP NA TEMU “ Izolacija?! – Hej, konačno sam upoznao /la svoje ukućane

Profesorica Demokratije i ljudskih prava  JU Tehničke škole Brčko,  Nusreta Džinić u saradnji sa grupom nekadašnjih članova kluba mladih  ENTHUSIASMOS,  čiji je dokumentarni film...

Eksplozija u centru Beograda, jedna osoba poginula

Snažan zvuk eksplozije uznemirio je građane Beograda nešto prije 10.00 sati, a dopirao je iz pravca Paliluske pijace. Kako navodi RTS, došlo je do velike...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -