Srijeda, 21 Oktobra, 2020
No menu items!

”Porsche” pod istragom za korupciju: 200 policajaca pretresalo urede kompanije

Istraga o mogućem podmićivanju

Ured državnog tužioca u Štutgartu saopćio je da su policijski službenici pretražili kancelarije proizvođača sportskih automobila ”Porschea” zbog sumnje u podmićivanje revizora radi dobivanja poreznih informacija.

Istražitelji sumnjaju da je “službenik iz ureda za reviziju poslovnih objekata u Štutgartu otkrio povjerljive informacije poreznom savjetniku kompanije ‘Porsche AG’ i prihvatio naknadu u zamjenu”, navedeno je u saopćenju.

Gotovo 200 policajaca i istražitelja ureda državnog tužioca pretražilo je kancelarije kompanije, poreznih službi, ”Porscheovog” poreznog savjetnika, te privatne kuće u i oko Štutgarta u potrazi za papirnim i digitalnim dokumentima.

Povrh istrage o mogućem podmićivanju, istražitelji sumnjaju da je kompanija bivšem članu radničkog vijeća isplatila neutemeljene i nerazmjerno velike iznose novca.

Šest osoba, uključujući i neke iz vodstva kompanije, “možda je počinilo prevaru na štetu ‘Porsche AG-a'”, stoji u saopćenju.

Početkom maja ”Porsche” je pristao platiti kaznu od 535 miliona eura zbog uloge u odvojenom skandalu “diseselgate”.

”Porscheova” matična kompanija ”Volkswagen” priznala je 2015. da je u 11 miliona vozila širom svijeta ugradila softver koji je omogućio krivotvorenje podataka o emisijama štetnih plinova.

avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Uhapšen sarajevski voditelj i humanista Almir Čehajić

Almir Čehajić poznatiji kao Batko uhapšen je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje...

Otvoren zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su danas na putu Nikšić-Bileća zajednički granični prelaz “Vraćenovići”, vrijednosti investicije...

Republika Srpska: Na privatnim proslavama zabranjuje se okupljanje za više od deset osoba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje do 16. novembra okupljanje više od 10 osoba.   - Ovdje se...

Wimbledon 2021. spreman i za takmičenje bez publike

Najslavniji teniski turnir koji se održava na travnatim terenima All England Cluba u Wimbledonu, a koji je ove godine otkazan zbog pandemije izazvane širenjem...

Počinje nova sezona Lige prvaka

Nepuna dva mjeseca nakon što je Bayern u finalu u Lisabonu pobijedio PSG sa 1-0 osvojivši svoj šesti europski naslov, ovoga tjedna kreće novo...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -