Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Par zbog buke nije mogao spavati mjesecima, šokiralo ih ono što su našli u zidu (VIDEO)

Populacije pčela ugrožene su širom svijeta, ali jedna kuća u Španjolskoj očito je pružila savršene uvjete za veliku košnicu.

Par u povijesnom gradu Granadi, u Andaluziji, već je neko vrijeme bio uznemiren čudnom bukom u svojoj kući, a kad su stvari postale toliko loše da nisu mogli spavati noću, odlučili su poduzeti akciju.

Pčelar Sergio Guerrero za CNN je izjavio kako je par prije godinu dana primijetio pčele na svom imanju, ali nitko iz policije, vatrogasaca ili mjesnog vijeća nije im mogao pomoći.

Kad su temperature počele rasti, buka se pogoršala – pozvali su stručnjaka za preseljenje košnica, Guerrero iz lokalne tvrtke za apiterapiju, La Colmena Sanadora.

Prije oko tri mjeseca buka je postala nepodnošljiva i nisu znali što napraviti, kaže Guerrero. Zamislite samo!

Ono što je pronašao u kući 12. maja bilo je šok čak i za iskusnog pčelara: košnica s oko 80 hiljada pčela iza zida u spavaćoj sobi.

Guerrero je rekao da je iznenađen što je par mogao dijeliti kuću s tako bučnim susjedima, pogotovo zato što je košnica bila toliko velika da je tamo morala biti već nekoliko godina.

Dodao je kako buka ne bi bila stalna, već bi varirala ovisno o tome što pčele rade taj dan.

Ponekad bi pčele zujale dok su dolazile i odlazile, ali ponekad bi tiho radile u svojoj košnici, rekao je Guerrero.

Kaže da je košnica bila toliko velika zbog broja cvijeća u blizini, kao i zbog porasta temperatura posljednjih godina, koje su produljile reproduktivno razdoblje kukaca.

Guerrero kaže i kako je ove godine dobio više poziva za spašavanje košnica nego ikad prije te da vjeruje kako je andaluzijska populacija pčela u dobrom zdravlju, prenosi Index.hr.

Postoji više svijesti o važnosti pčela, zaključio je.

(Izvor: Index.hr)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -