Ponedjeljak, 26 Oktobra, 2020
No menu items!

Gradska pijaca u Tuzli počela sa radom: Radnici u dogovima, zabrinuti zbog nedolaska kupaca

Na desetine pijačnih štandova i velike količine robe, uglavnom odjeće i obuće opustošio je veliki požar koji je prije skoro tri mjeseca zahvatio Gradsku pijacu u Tuzli.

Ne treba posebno naglašavati da je prodaja i rad na ovoj pijaci bio jedini izvor prihoda mnogobrojnim prodavačima koji su za samo nekoliko sati u vatrenoj stihiji izgubili sve što su imali. Danas su ponovo na svojim radnim mjestima. Zabrinuti, kreditno zaduženi, ali i dalje u borbi za egzistenciju svojih porodica.

Selmir Haskić je jedan od prodavaca na tuzlanskoj Gradskoj pijaci koji je u velikom požaru krajem februara ove godine pretrpio veliku štetu. Sve ono u šta je ulagao i godinama prodavao nestalo je u velikom požaru. Morao je kao i ostali prodavci krenuti od početka. Danas još više zadužen.

„Kako? Imali malo parica, tolike godine smo radili, ali mnogo je izgorjelo. Svi imamo nekih malo parica, neki kredit smo digli, malo se zadužili kod ljudi kod kojih uzimamo robu i tako“, kaže Selmir.

Šteta u požaru je preliminarno milionska. Osim robe izgorjelo je na desetine štandova. Obnova pijace i dalje traje. No, prodavci su se susreli sa novim problemom, budući da kako tvrde, građani Tuzle i okolnih općina ne znaju da je pijaca ponovo počela sa radom.

„Nema kupaca nikako. Slabo svijet prolazi. Nikako. I svijet ne zna da je otvorena pijaca“, ističe prodavačicaSanela Galić.

„Evo mi pozivamo da svijet zna da smo počeli raditi, tako da se zna da narod počne dolaziti. Do skora nisu znali da smo počeli raditi“, dodaje Haskić.

Kako tvrde u preduzeću ”Tržnice – pijace d.d.” Tuzla  uloženi su veliki napori da se barem jednim dijelom saniraju velike štete od požara. A za rad pijace u punom kapacitetu trebaće vremena.

„Treba da prođe određeni vremenski period da se stvari poslože i vrate koliko – toliko u normalu. Mi smo trenutno zadovoljni, naši zakupci su tu. Oni su ostali i oni žele da rade na pijaci. Navikli su to raditi godinama“, pojašnjava Selma Ćorić, direktorica Gradske pijace Tuzla.

I na kraju su pijačni prodavci pozvali građane da se ponovo vrate starim navikama i kupovini na Gradskoj pijaci, čija tradicija seže u 1952. godinu i koja za Tuzlu ima veliki značaj.

IZVOR: federalna.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U Brčkom preminula jedna osoba, registrovana još 2 nova slučaja zaraze virusom korona

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge   Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim...

Kina testira cijeli grad Kashgar u Xinjiangu

Kina ponovno masovno testira cijeli grad na koronavirus zbog regionalnog širenja zaraze u pokrajini Xinjiangu, prenosi BBC u ponedjeljak. U Kashgaru se testira oko 4,7...

Uskraćivanje tri miliona maraka sraman potez prema NVO sektoru od strane odlazeće vlasti u Brčko distriktu

Predviđeno uskraćivanje tri miliona maraka iz budžeta Brčko distrikta neprofitnim organizacijama od strane odlazećih vlasti sraman je potez i još jedan dokaz da se...

Škole u RS-u se zatvaraju na sedam dana, ograničen rad ugostiteljskih objekata

Štab je preventivno zaključio da obustavi rad srednjih i osnovnih škola od 26. oktobra do 1. novembra. Škole će organizovati nastavu na daljinu korištenjem...

Dnevni izvještaj OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: IZVJEŠTAJ OPERATIVNO KOMUNIKACIJSKOG CENTRA 112 redni broj služba vrsta...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -