Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Fikreta Čobo: Obrazovanje je skupo, ali neznanje je još skuplje

Česte teme u ovom periodu za završne razrede osnovnih i srednjih škola jesu kamo dalje, koju srednju školu izabrati, da li studirati ili se pokušati zaposliti u javnom sektoru i sl.

Ovo su teme o kojim veoma malo malo pričamo i pišemo, a u suštini su najbitnije za mlade ljude, čija budućnost zavisi od pravilnog izbora srednje škole, zaposlenja ili izbora fakulteta.

S tim u vezi, kontaktirali smo direktoricu JU Gimnazija “Mustafa Novalić”, potpredsjednicu Aktiva direktora srednjih škola Tuzlanskog kantona Fikretu Čobo.

Na pitanje koja je škola najbolji izbor za svakog učenika, ona nam je odgovorila:

“Obrazovanje je skupo, ali neznanje je još skuplje”, rečenica koju je kazao Klaus Mozer i koja najbolje objašnjava šta učenik ne/dobija ako nema znanja.

U njegovoj rečenici opisana je čitava situacija obrazovnog sistema u BiH.

Tamo gdje zvanje možete kupiti i biti “STRUČAN” samo na papiru, a da ipak tablicu množenja još niste savladali i gdje ćete nakon ” KUPLJENE” diplome osnažiti se da stanete ispred CNC mašine, ispred bolesnog pacijenta, ispred kase u tržnom centru je samo jedan od motiva za razmisliti kamo dalje poslije osnovne škole.

Koš intelektualnih otrcanih krpa je u ekspanziji već dvije decenije, bolje rečeno od dana kada su loši đaci postali “dobri” lideri.

Generacije, ukoliko planiramo da ostanu na svome ognjištu, treba da učimo o vrijednostima koje dobijaju znanjem, a ne o tome “kako je zvanje bitno, a da je znanje tek nešto što bismo usputno mogli pokupiti na ulici ili na nekom “akšam” univerzitetu”.

Svi mi koji smo za profesiju odabrali promovisanje kulturnih vrijednosti i namicanje znanja smo u obavezi dati ispravne informacije o značaju obrazovanja za mladog čovjeka; u obavezi smo obezbijediti sredstva i mogućnosti da svaki učenik ima pravo na ZNANJE i obrazovanje

Kada govorimo o Bosni i Hercegovini, mnogi će reći da je kod nas SVE izgubilo vrijednost, a niko se ne pita kako da povratimo ono što smo izgubili pogotovo ako su vrijednosti sadržane u obrazovanju.

Mi smo obavezni pomoći učenicima da izaberu pravo zanimanje…

Jer ova ponosna Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj, kada s površine obrišete prašinu, dobijete rudnik zlata. Najveća vrijednost koju imamo su naša pametna djeca i mi svi moramo zasučemo rukave i omogućimo svakom djetetu pravo na kvalitetno obrazovanje i ispravnu odluku.

Ovdje, u našoj zemlji, ima itekako onih koji se bore za znanje, bolji položaj društva, bolju situaciju u obrazovanju.

Zato, animirajmo one koji još vjeruju u svoju zemlju, obrazovanje i bolje sutra pod SVOJIM krovom da rade svoj posao, istakla je Fikreta Čobo.

kameleon.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -