Srijeda, 21 Oktobra, 2020
No menu items!

Dječaka zlostavljali u Domu za odgoj djece i mladeži: Gurali mu četkicu za zube u anus

Novi slučaj teškog zlostavljanja dječaka dogodio se prošle sedmice u Domu za odgoj djece i mladeži Pula.

Od dobro upućenog izvora doznajemo da su 14-godišnjeg dječaka, koji boravi u tom domu, zlostavljali 12-godišnjak, također korisnik Doma, te još jedan štićenik.

Zlostavljali su ga tako da su zagrijavali širi dio ključa do usijanja i prislanjali mu ga na kožu, tj. žigosali ga na više mjesta po tijelu. Zatim su gasili čikove po njemu i gurali mu četkicu za zube u anus te ga nakon toga prisiljavali da “pere” zube istom četkicom.

– Jedan dečko iz Doma je to otkrio i prijavio odgajateljima. Prošle sedmice je održan i sastanak o tome – saznaje izvor.

U toku je kriminalističko istraživanje.

Anica Idžaković, direktorica Doma za odgoj djece i mladeži Pula, u odgovoru za Index rekla je da su, vezano uz događaj koji se desio u njihovoj ustanovi, poduzeli sve mjere i radnje u skladu s Protokolom o zaštiti i sigurnosti korisnika Doma te postupanja u vanrednim (kriznim) situacijama.

– Zbog zaštite prava djece i maloljetnika te tajnosti uviđaja koji provodi policija nismo u mogućnosti iznositi detalje događaja i radnji koje se poduzimaju. O događaju smo obavijestili sve nadležne institucije i postupamo u skladu s Protokolom i pravilima struke – stoji u odgovoru direktorice Idžaković.

U Ministarstvu za demografiju, porodice, mlade i socijalnu politiku rekli su da su upoznati sa situacijom u tom domu. Ponovili su nam isti odgovor kao i direktorica te odgojne ustanove.

– Dom za odgoj djece i mladeži Pula obavijestio nas je o navedenom događaju i o poduzetim radnjama u skladu s Protokolom o zaštiti i sigurnosti korisnika Doma te postupanja u vanrednim (kriznim) situacijama. Upoznati smo i s informacijom da će direktorica Doma za odgoj djece i mladeži preispitati odgovornosti odgajatelja – stoji u odgovoru Ministarstva za Index.

Nije prvi takav slučaj u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli

Ovo nije prvi slučaj zlostavljanja maloljetnika u tom domu, sličan slučaj dogodio se i prije devet godina. Grubo psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje 13-godišnjeg dječaka dogodilo se u Domu za odgoj djece i mladeži u Puli u noći s 29. na 30. septembar 2010. godine, a Sud je utvrdio da 62-godišnji noćni odgajatelj, koji je te večeri bio u smjeni, nije redovito, svakih sat, obilazio odjel mlađe muške grupe pa su maloljetnik (15) i dječak (12) ušli u sobu 13-godišnjaka i brutalno ga zlostavljali.

avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Uhapšen sarajevski voditelj i humanista Almir Čehajić

Almir Čehajić poznatiji kao Batko uhapšen je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje...

Otvoren zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su danas na putu Nikšić-Bileća zajednički granični prelaz “Vraćenovići”, vrijednosti investicije...

Republika Srpska: Na privatnim proslavama zabranjuje se okupljanje za više od deset osoba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje do 16. novembra okupljanje više od 10 osoba.   - Ovdje se...

Wimbledon 2021. spreman i za takmičenje bez publike

Najslavniji teniski turnir koji se održava na travnatim terenima All England Cluba u Wimbledonu, a koji je ove godine otkazan zbog pandemije izazvane širenjem...

Počinje nova sezona Lige prvaka

Nepuna dva mjeseca nakon što je Bayern u finalu u Lisabonu pobijedio PSG sa 1-0 osvojivši svoj šesti europski naslov, ovoga tjedna kreće novo...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -