Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Četveročlanoj porodici potrebne dvije i po prosječne plaće da preživi

Iza BiH na listi jedino Sjeverna Makedonija i Moldavija

Četveročlanoj porodici u BiH potrebne su dvije i po prosječne plaće, što je otprilike 2.024,40 KM, kako bi se podmirili svi troškovi.

Podatak je to njemačke agencije GFK, koja je našu zemlju svrstala na 40. mjesto po kupovnoj moći u Evropi. Na toj listi iza naše zemlje jedino su Sjeverna Makedonija i Moldavija.

Realni sektor

Prosječna potrošačka korpa za 4,60 KM je skuplja nego prošlog mjeseca. Statistika kaže da je u februaru prosjek plaće u Federaciji BiH bio 895 KM, a u Republici Srpskoj 896 KM.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača, kaže da se lako može izračunati da prosječna plaća (ko ima sreću da i toliko zarađuje) pokrije manje od 50 posto potrošačke korpe.

– Više od deset godina pratimo takva istraživanja. Nažalost, nekad dolazimo u situaciju da ni dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti troškove. Treba znati i da su podaci o prosječnoj plaći napuhani, jer nije ista zarada u javnom i realnom sektoru – navodi Bago.

Ističe i šokantnu činjenicu da su osnovne prehrambene namirnice kod nas skuplje nego u zemljama Evropske unije.

Komunalne usluge

– Hrana je sve skuplja, a plaće niže. Poskupljenja od nekoliko feninga skoro da su svakodnevna. Prije četiri godine za potrošačku korpu izdvajano je za jednu porodicu 800 KM, a taj iznos danas je više od 2.000 KM – kazao je Bago.

Prema istraživanjima, građani potroše oko 38 posto potrošačke korpe samo za hranu, što je oko 785 maraka. Na odjeću i obuću ode oko 300 KM, što je oko 14 posto. Na druge troškove, poput komunalnih usluga i stanovanja, potroši se oko 15 posto, što je oko 311 KM.

Evropska agencija za statistiku

Evropska agencija za statistiku objavila je podatak da bh. građani pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici EU, čija je prosječna plaća viša i do pet puta.

Primjerice, cijena električnih uređaja u našoj zemlji za šest posto je viša od prosjeka u EU.

2.000 KM potrošačka korpa

895 KM prosječna plaća u FBiH 

896 KM prosječna plaća u RS 

785 KM troškovi za hranu 

311 KM troškovi za komunalije

avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -