Petak, 26 Aprila, 2024
No menu items!

Četveročlanoj porodici potrebne dvije i po prosječne plaće da preživi

Iza BiH na listi jedino Sjeverna Makedonija i Moldavija

Četveročlanoj porodici u BiH potrebne su dvije i po prosječne plaće, što je otprilike 2.024,40 KM, kako bi se podmirili svi troškovi.

Podatak je to njemačke agencije GFK, koja je našu zemlju svrstala na 40. mjesto po kupovnoj moći u Evropi. Na toj listi iza naše zemlje jedino su Sjeverna Makedonija i Moldavija.

Realni sektor

Prosječna potrošačka korpa za 4,60 KM je skuplja nego prošlog mjeseca. Statistika kaže da je u februaru prosjek plaće u Federaciji BiH bio 895 KM, a u Republici Srpskoj 896 KM.

Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača, kaže da se lako može izračunati da prosječna plaća (ko ima sreću da i toliko zarađuje) pokrije manje od 50 posto potrošačke korpe.

– Više od deset godina pratimo takva istraživanja. Nažalost, nekad dolazimo u situaciju da ni dvije prosječne plaće ne mogu izmiriti troškove. Treba znati i da su podaci o prosječnoj plaći napuhani, jer nije ista zarada u javnom i realnom sektoru – navodi Bago.

Ističe i šokantnu činjenicu da su osnovne prehrambene namirnice kod nas skuplje nego u zemljama Evropske unije.

Komunalne usluge

– Hrana je sve skuplja, a plaće niže. Poskupljenja od nekoliko feninga skoro da su svakodnevna. Prije četiri godine za potrošačku korpu izdvajano je za jednu porodicu 800 KM, a taj iznos danas je više od 2.000 KM – kazao je Bago.

Prema istraživanjima, građani potroše oko 38 posto potrošačke korpe samo za hranu, što je oko 785 maraka. Na odjeću i obuću ode oko 300 KM, što je oko 14 posto. Na druge troškove, poput komunalnih usluga i stanovanja, potroši se oko 15 posto, što je oko 311 KM.

Evropska agencija za statistiku

Evropska agencija za statistiku objavila je podatak da bh. građani pojedine proizvode u maloprodaji plaćaju skuplje nego stanovnici EU, čija je prosječna plaća viša i do pet puta.

Primjerice, cijena električnih uređaja u našoj zemlji za šest posto je viša od prosjeka u EU.

2.000 KM potrošačka korpa

895 KM prosječna plaća u FBiH 

896 KM prosječna plaća u RS 

785 KM troškovi za hranu 

311 KM troškovi za komunalije

avaz.ba

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti