Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Trudan kit u želucu imao 22 kg plastike. Nađen mrtav na obali Sardinije

U ŽELUCU leša trudnog kita ulješure kojeg je prošloga tjedna more izbacilo na obalu Sardinije nađeno je 22 kilograma plastike, piše CNN.

Mrtva životinja, duga osam metara, nađena je na plaži turističkog mjesta Porto Cerva.

Vreće za smeće, ribarske mreže, cijevi…

“U želucu su se nalazile vreće za smeće, ribarske mreže, cijevi, dijelovi paketića koji se koriste za pranje rublja na kojima je još uvijek vidljiv barkod i robna marka te mnogi drugi predmeti od plastike koje više nije moguće identificirati”, rekao je za CNN Luca Bittau, ekolog i predsjednik neprofitne organizacije SEAME Sardinia.

“Bila je trudna i gotovo je sigurno pobacila prije nego što se nasukala na obalu. Fetus je već bio dosta razvijen”, dodao je.

“Cijenu prvenstveno plaćaju životinje”

Na spomenutu tragediju, odnosno na jasan dokaz koliko smo naše more onečistili plastičnim otpadom, reagirao je talijanski ministar okoliša Sergio Costa.

“Ima li još onih koji tvrde da ovo nije važan problem? Za mene jest, za mene je to prioritet”, napisao je ministar na Facebooku.

“Bez razmišljanja smo masovno koristili predmete od jednokratne plastike i sada plaćamo cijenu. Zapravo, prvenstveno je plaćaju životinje, a onda mi”, dodao je.

Italija je krenula u rat s jednokratnom plastikom

Osvrnuo se i na nedavnu odredbu Europskog parlamenta kojom se uvodi zabrana određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu, poput slamki i pribora za jelo, za sve zemlje članice od 2021.g.

“Italija će biti jedna od prvih zemalja koje će provesti ovu odredbu”, obećao je Sergio Costa. “Krenuli smo u rat s jednokratnom plastikom.”

Prošloga mjeseca na Filipinima je pronađen mrtav mladi kit s 40 kilograma plastičnih vrećica u želucu.

kameleon.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Pojačana kontrola brzine kretanja vozila u periodu od 02.11. do 08.11.

Jedinica saobraćajne policije Brčko Distrikta, pored ostalih poslova i zadataka iz svoje nadležnosti vršit će unaprijed najavljene kontrole radarskog...

U KOZARSKOJ DUBICI ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

Pod nadzorom Tužilaštva BiH na lokalitetu Prosara-Bijakovac, opština Kozarska Dubica, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe muškog spola.  Ekshumaciju i rad svih...

Danas u Brčkom registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona. Radi se o dvadeset i dvije muške osobe, 2003., 1977., 1965.,...

U Hrvatskoj 2.772 novozaraženih, 20 osoba umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.772 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 20 osoba je umrlo, a broj hospitaliziranih prešao je 1.000, izvijestio...

Novih 295 zaraženih u Sarajevu, uz tri preminule osobe i 117 oporavljenih

U protekla 24 sata preminule su tri osobe, a 117 se oporavilo, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS. Broj hospitaliziranih danas je 128,...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -