Srijeda, 24 Aprila, 2024
No menu items!

Notre-Dame se neće srušiti, Macron poručio: Katedrala će biti obnovljena

Strahovit požar zahvatio je jučer nešto prije 19 sati parišku katedralu Notre-Dame i srušio zvonik najposjećenijeg historijskog spomenika Evrope, što je užasnulo cijelu zemlju.

Vatrogasci su se satima borili s požarom koji je progutao glavni toranj i krov katedrale te su ga tek oko 2 sata ujutro uspjeli staviti pod kontrolu.

Prethodno su objavili je struktura katedrale ipak spašena te da se čuvena katedrala neće urušiti. “Sada sa sigurnošću možemo reći da je struktura Notre-Damea sačuvana od totalnog uništenja”, kazao je izvor za Reuters, a istu izjavu prenosi i agencija AFP. Francuski ministar unutarnjih poslova također je potvrdio da je struktura katedrale očuvana te kazao da se smanjuje intenzitet požara.

Pokrenuta je istraga. Sumnja se da je do požara došlo slučajno.

Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.

“Najgore je izbjegnuto”, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.

Macron je izjavio da je “izbjegnut najgori scenario” i da će katedrala Notre Dame u Parizu biti obnovljena zajedničkim snagama.

On se uime nacije zahavalio vatrogascima i hitnim službama na hrabrosti, profesionalizmu i odlučnosti, koje su pokazali tokom gašenja vatre.

– Ono što se desilo večeras očigledno je užasna drama. Ovo je naša historija i ona gori. Notre Dame je naša književnost, dio naše psihe, mjesto svih naših velikih događaja, epidemije, ratovi, naša oslobođenja, epicentar naših života – rekao je Macron sinoć novinarima, prenosi agencija AFP.

 

Gusti dim se uzdizao iz katedrale koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno su emitirale francuske TV postaje i društvene mreže. Urušili su se toranj i krov katedrale.

“Strašan požar”, rekla je gradonačelnica Anne Hidalgo dok su se tisuće Parižana okupljale na mostovima Ile de la Cite u središtu Pariza, rastužene uništenjem spomenika upisanog u gene Pariza i Francuske.

avaz.ba

 

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti