Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Crnogorskom primorju potrebno oko 20.000 sezonaca

U regionu jedino su veće zarade u Hrvatskoj

Predstavnici Vlade Crne Gore i poslodavci pozvali su danas domaće radnike da ove sezone pronađu posao na Crnogorskom primorju, gdje će, prema procjenama Zavoda za zapošljavanje, biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, ususret turističkoj sezoni, organizirali su danas konferenciju o temi “Zaposlimo domaće” s ciljem zapošljavanja nezaposlenih osoba iz Crne Gore tokom ljetne sezone.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić istakao je da ohrabruje podatak da Crna Gora iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih, iako ih i dalje ima mnogo.

– U ovom trenutku na evidenciji Zavoda je 38.500 nezaposlenih, što je 18,4 posto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Vjerujem da će i ove godine Crnogorsko primorje biti odredište za mnoge domaće radnike – rekao je Mustafić.

On je naveo da se, na osnovu iskustva iz prethodnih godina, najveća potražnja očekuje od poslodavaca u oblastima turizma, ugostiteljstva, trgovine i usluga.

– Procjene su da će posla biti za oko 20.000 sezonaca na primorju – dodao je Mustafić.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Crne Gore ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduvjeta za povećanje životnog standarda građana.

On je poručio da bi radnu snagu trebalo učiniti konkurentnijom prije pristupanja Crne Gore EU, jer će kasnije, liberalizacijom tržišta rada, ljudi nastojati da idu u zemlje EU, odnosno gdje dohodak i uvjeti rada budu na višem nivou.

Plaća sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 eura, a u regionu jedino su veće zarade u Hrvatskoj, koja, također, potražuje nekoliko desetina hiljada sezonaca.

avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -