Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

“Zarobljava u ovisnost”: Jako opasna droga stigla na ulice BiH!

Da je jedna od najopasnih droga kristal met (krystal meth) već odavno na ulicama Sarajeva, dokazuje i vijest iz biltena Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo o hapšenju dilera drogom.

Sarajevska policija ove sedmice je u centru grada, u ulici Branilaca Sarajeva, privela E. M. (27), kod kojeg su pronađeni pet paketića spida i tri paketića kristal meta, piše Dnevni avaz.

Metamfetamin, poznatiji kao kristal met, droga je koja se lako sintetizira i brzo izaziva ovisnost, što dovodi do češćeg uzimanja droge i povećavanja doze.

Psiholog Aleksandar Milić iz Banje Luke navodi da je riječ o sintetičkoj drogi, koja je mnogo opasnija od biljnih.

– Cilj onih koji proizvode i prodaju droge je da kod ljudi postignu ovisnosti i oni ljude zarobljavaju u tu ovisnost. Uvjetno rečeno teške droge postižu jak efekt, a cilj narkomana je upravo da malom količinom postignu jak efekt. To je cilj i te supstance. U mojoj praksi ovisnici se nikad nisu zadovoljavali jednom supstancom, uvijek su eksperimentirali s više supstanci – objašnjava psiholog Milić.

Prema njegovim riječima, i ova droga, poput drugih, izaziva promjene u ponašanju ovisnika, koji su skloni napadima i krađi radi nabavljanja novih količina.

Kristal met, koji je u Njemačkoj poznat i kao parti droga, ubrzava organizam i drži ga budnim. Konzument postaje euforičan, rastu mu samopouzdanje i libido, poslije čega dobije jake halucinacije, postaje paranoičan, nervozan i vrlo opasan po okolinu. Ovisnik o metu često ima osjećaj da mu po tijelu gmižu insekti pa se nekontrolirano češe dok ne napravi žive rane.

Kad se prestane s uzimanjem ove droge, ovisnik ne može da spava iako je umoran i ima probleme s koncentracijom. Kristal met ili, kako ga još nazivaju, “kokain siromašnih” lako se proizvodi u kućnim laboratorijima i jeftiniji je od drugih narkotika.

U Srbiji se ova droga još 2012. godine pojavila na ulicama

FIZIČKO PROPADANJE

Kristal met može se uzeti kao pilula, ušmrkavati kao prah ili se ubrizgava injekcijom. Stručnjaci kažu da je višestruko opasniji od heroina i kokaina, jer djeluje pogubno na mozak i nervni sistem. Korisnik počinje fizički propadati, dobiva jezive ekceme i mjehuriće po cijelom tijelu, a veliki broj njih na kraju oboli od HIV-a.

izvor: radio.kameleon

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti