Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

VMBiH: Izjave o 450 novozaposlenih su neistinite

Neistinite su više puta ponovljene izjave pojedinih visokopozicioniranih dužnosnika o navodnih 450 novozaposlenih državnih službenika u institucijama BiH u postizbornom periodu, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Navode da je riječ o manipulaciji koja nema uporište u činjenicama i čiji je jedini cilj da se pokuša obezvrijediti evidentno uspješan rad Vijeća ministara BiH.

“Kako drugačije objasniti potrebu za kontinuiranim iznošenjem neistina o aktivnostima Vijeća ministara BiH, kao i uzaludne pokušaje minimiziranja ukupnog napretka države BiH koji je ostvaren u aktuelnom mandatu Vijeća ministara BiH i to, upravo, u prioritetnim oblastima: od EU i NATO integracija, pa do ekonomskog rasta i jačanja regionalne i međunarodne pozicije BiH”, stoji u saopćenju.

Navodi se da izmišljeni broj tzv. “novozaposlenih” ne odgovara stvarnim činjenicama i predstavlja nekorektno preuveličavanje koje zahtijeva demant, ali i jasno obrazloženje kako bi javnost bila pravilno informisana.

“Naime, Vijeće ministara BiH se u toku svoga mandata u potpunosti pridržavalo stroge kontrole zapošljavanja državnih službenika, pri čemu su skoro isključivo, odnosno dominantno odobravani zahtjevi koji su imali visok nivo prioriteta i bili bazirani na neophodnom stručnom zanavljanju zbog odlaska u penziju ili na drugo radno mjesto, što se veoma jednostavno može provjeriti kod nadležne Agencije za državnu službu ili kroz zapisnike održanih sjednica Vijeća ministara u mandatnom, odnosno u postizbornom periodu”, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Također, iz Vijeća ministara navode da je neophodno prestati s iznošenjem neistina o aktivnostima državnih institucija, jer put do brzog imenovanja novog Vijeća ministara, što je zajednička želja svih trenutnih članova Vijeća ministara, ne ide kroz neargumentovane izjave i pritiske, nego kroz korektnu političku saradnju i bezuvjetno poštivanje vladavine zakona, te da će do tada aktuelno Vijeće ministara BiH svoj posao obavljati vrijedno i u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče tokom boravka u Briselu, gdje je predao odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kako je “odlazeća struktura Vijeće ministara zaposlila novih 450 radnika”.

On je to izjavio u kontekstu provođenja reforme javne uprave, između ostalog, jednog od uslova koje u procesu približavanja Evropskoj uniji naša zemlja treba ispuniti.

Vijeće ministara BiH zadužilo MKP da potpiše Sporazum o roamingu

Vijeće ministara BiH saopštilo je danas kako je u potpunosti prepoznalo izuzetan značaj blagovremenog potpisivanja “Regionalnog sporazuma o smanjenju cijene roaminga za zemlje zapadnog Balkana”, te je na 167. sjednici održanoj 26. februara zadužilo resorno Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da potpiše pomenuti Sporazum tokom održavanja digitalnog samita u Beogradu.

“Imajući u vidu da su nadležna ministarstva komunikacija i prometa sa državnog i entitetskih nivoa, Regulatorna agencija za komunikacije, kao i telekom operateri prethodno zauzeli stav da BiH neće moći do jula 2019. ispuniti sve obaveze za početak primjene Sporazuma, Vijeće ministara BiH je na spomenutoj sjednici zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa da u Sporazumu pozicionira BiH na najoptimalniji način, sa obavezom da početak implementacije planiranih obaveza bude u toku, a najdalje do kraja 2019. godine, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Kako se navodi, Vijeće ministara BiH izuzetno cijeni značaj i prednosti ovoga Sporazuma, prvenstveno za građane BiH, kao i kroz jačanje telekomunikacijskog tržišta, zaštitu potrošača, bolju konkurentnost i transparentnost elektronskih komunikacija.

“Pored navedenog, Bosna i Hercegovina je izuzetno posvećena jačanju i produbljivanju regionalne saradnje u svim sferama, a naročito kroz Berlinski proces i prihvaćenih inicijativa u okviru istog.

Očekujemo da će sve nadležne institucije i akteri u Bosni i Hercegovini preuzeti svoje obaveze i odgovornosti prema građanima i osigurati da BiH, zajedno sa zemljama regiona, i u ovoj značajnoj oblasti unaprijedi saradnju kroz potpisivanje Regionalnog sporazuma o smanjenju roaminga na samitu u Beogradu, ističe se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

 

(BHRT)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -