Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Šta donosi investicija u Blok 7 Tuzla: Građani BiH se zadužuju za milijardu i 200 miliona KM

Većinski dio te investicije bi trebalo da finsnsiraju građani kroz kredit koji će podići Elektroprivreda BiH, a garanto za to bi trebalo da bude FBiH. Iznos planiranog kredita je skoro 614 miliona eura, odnosno milijardu i 200 miliona KM. Ostatak sredstava bi trebalo da bude osiguran iz vlastitih sredstava Elektroprivrede BiH i drugih izvora.

Termo blok 7 treba graditi, ali…

Skoro svi stručnjaci se slažu da je izgradnja termo Bloka 7 neophodna. To je, dakle, zamjenski blok koji omogućava da istovremeno dođe do smanjenja zagađenja, emisije CO2 i da postigne sve evropske standarde koji se traže u smislu ekološkog zbrinjavanja. Kada se izgradi, dovest će do gašenja blokova 3, 4 i 5.

Blok 7 u TE Tuzla planiran je u stateškim dokumentima BiH, odnosno FBiH, a za izgradnju je osigurana većina potrebnih dozvola i saglasnosti.

Ipak, iz Evropske energetske zajednice, ali i određenih nevladinih organizacija iz Evropske unije otvoreno su pozvali zastupnike u Parlamentu FBiH da “dobro razmisle” i da ne daju saglasnost za garanciju za kredit koji se planira uzeti kod kineske izvozno-uvozne banke.

Postavlja se pitanje da li je EU “zabrinuta” zbog sve prisutnijeg prisustva i utjecaja kineskih projekata i investicija u zemljama Zapadnog Balkana ili nešto drugo.

Iz Evropske energetske zajednice poručuju da je garancija na kredit, koju FBiH treba dati, ustvari nedozvoljena državna pomoć.

“Sporno je što u kreditnom ugovoru piše da će BiH pokrivati ne samo troškove garancije, nego i sve povezane troškove, što je dosta nedefinisano i rizično prema mišljenju čelnika Evropske energetske zajednice”, kazao je Janez Kopač, direktor EEZ-a.

Druga sporna stvar je što bi se garancija dala na cjelokupan iznos kredita, a po pravilima o državnoj pomoći to može biti samo do 80 posto.

“Mi nismo protiv te investicije, samo smo za poštivanje pravila. Mora se desiti korekcija ugovora s Kinezima ili će investicija biti nelegitimna”, istakao je Kopač.

Investicija u brojkama

Osnovna investiciona vrijednost bloka 7 je procijenjena na 786,3 miliona eura. Od toga bi se za pripremne radove potrošilo 16 miliona eura. Najveći iznos i to 722 miliona potrošio bi se na ugovor o inžinjeringu, nabavci i izgradnji. Na usluge organizacije planiran je iznos od 31 miliona eura.

Izgradnja objekta trebala bi trajati 56 mjeseci nakon početka radova.

Ako Parlament FBiH da garanciju na taj kredit, to će biti zaduženje kod kineske izvozno-uvozne banke na 20 godina, s tim da je grejs period pet godina, a otplata 15 godina.

Kamatna stopa bi bila 2,3 posto, a naknada za neiskorištena sredstva 0,5 posto. Osnovno osiguranje kredita bila bi polica kod Sinosure (Kineska agencija za osiguranje izvoznih kredita) na 15 godina uz trošak police od 5,8 posto na iznos glavnice i kamate, a koji se plaća po povlačenju prve tranše kredita.

Garanciju na ukupan iznos kredita dala bi FBiH uz plaćanje premije u visini 3,3 posto glavnice. Dodatno osiguranje bila bi hipoteka na imovinu bloka 7 koji se aktivira po prestanku važenja police osiguranja kod Sinosure, za posljednjih pet godina otplate kredita.

Kada se na osnovnu cijenu od 786,3 miliona eura dodaju i troškovi finansiranja koji će biti isplaćeni u vrijeme izgradnje u iznosu 115 miliona eura, dolazimo do ukupne vrijednosti projekta od 901,3 miliona eura.

izvor: klix.ba / foto: ilustracija

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti