Srijeda, 21 Oktobra, 2020
No menu items!

Saudijsku Arabiju zbog ubistva Khashoggija osudilo 36 zemalja

Stalni predstavnik Islanda u UN-u istakao je da okolnosti Khashoggijeve smrti potvrđuju potrebu zaštite novinara i da se podrži pravo na slobodu izražavanja širom svijeta.

Ukupno 36 zemalja osudilo je Saudijsku Arabiju zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, rekao je ,u četvrtak, predstavnik Ujedinjenih nacija, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Osuđujemo ubistvo novinara Jamala Khashoggija, za koje je Saudijska Arabija potvrdila da se dogodilo u njenom konzulatu u Istanbulu“, rekao je Harald Aspelund, stalni predstavnik Islanda, u uredu UN-a, u Ženevi.

Aspelund je istakao da okolnosti Khashoggijeve smrti potvrđuju potrebu zaštite novinara i da se podrži pravo na slobodu izražavanja širom svijeta.

On je u ime 36 zemalja, među kojima i svih 28 članica Evropske unije, zatražio da Saudijska Arabija “otkrije sve dostupne informacije i da u potpunosti sarađuje u svim istragama o ubistvu“.

“Istrage o ubistvo moraju biti brze, efikasne i temeljite, nezavisne, nepristrasne i transparentne. Odgovorni moraju odgovarati“, istakao je Aspelund.

Pozvao je Saudijsku Arabiju i “da preduzme značajne korake kako bi osigurala da svi, uključujući borce za ljudska prava i novinare, mogu slobodno i potpuno ostvariti sva prava na slobodu izražavanja, mišljenja i udruživanja, bez straha od odmazde“.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Potom su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

izvor/foto: AA

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Ponovo rekord u BiH: Preko 920 novozaraženih korona virusom, 14 preminulih

Entitetski zavodi objavili su nove podatke o broju zaraženih u Bosni i Hercegovini. U posljednja 24 sata registrovano je...

Federacija BiH: Preporuke za građane u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva je donio i nove preporuke. Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se...

Naučnici pronašli novi organ u grlu

Ranije su stručnjaci mislili da postoje samo mikroskopske pljuvačne žlijezde unutar nazofarinksa iza nosa, ali istraživači holandskog instituta za rak su otkrili novi set pljuvačnih žlijezda...

Predstavljen Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH

Sekretar Vlade Brčko distrikta BiH Davor Šolaja danas je na konferenciji za medije predstavio Nacrt strategije razvoja Brčko distrikta BiH za period 2021–2027. godinu...

Smrdibube lagano odlaze u zimski san

Smrdibube lagano odlaze u zimski san, ali zna se desiti da se probude iz tog sna i šta se onda dešava? Zapravo, koliko je...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -