Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Sarajevo: Beba iz Doma “Bjelave” ni 13 dana od smrti nije ukopana

Ukop je trebao biti obavljen jučer, ali roditelji se nisu pojavili da preuzmu tijelo

Sedmomjesečnoj Ajdini Osmanović jučer su djeca i uposleni iz sarajevskog Doma za djecu bez roditeljskog staranja „Bjelave“ odali posljednju počast objavivši čitulju u novinama. No, ni 13 dana od njene smrti ovoj bebi još nije klanjana dženaza.

 Smješten i brat

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), gdje je liječena na Pedijatrijskoj klinici, podsjetimo, prošle sedmice je saopćeno da je beba imala teške plućne komplikacije, a stanje su joj dodatno zakomplicirale morbile. Iako se za njenu smrt saznalo još 11. marta, KCUS je tek tri dana poslije potvrdio da je beba umrla.

Kako saznajemo, beživotno tijelo male Ajdine iz mrtvačnice KCUS-a, nakon obdukcije, prebačeno je u prosekturu Pokopnog društva „Bakije“.

Ukop je trebao biti obavljen jučer, ali roditelji se nisu pojavili da preuzmu tijelo.

Podsjetimo, roditelji ove bebe Valerio Osmanović i Merima Ćubro prošle sedmice obratili su se našoj redakciji i ustvrdili kako nemaju para za dženazu te da njihova porodica živi u ruševinama.

Kako smo saznali, Ajdina je dva i po mjeseca po rođenju predata u Dom „Bjelave“. Osim Ajdine, u Domu je smješten i njen stariji brat.

– Preminula beba rođena je 25. jula 2018. godine. Na Pedijatrijsku kliniku smještena je 18. februara ove godine pod dijagnozom bronchialitis (problemi pri disanju). To je bila četvrta hospitalizacija na toj klinici pod istom dijagnozom od 19. oktobra 2018., otkad je primljena na smještaj u Dom po osnovu rješenja nadležnog Centra za socijalni rad – ispričala je jučer za „Avaz“ Belma Ahmagić, direktorica Doma „Bjelave“.

Kako kaže, Ajdina je tokom svog kratkog života često imala problema s disanjem te otkako je dovedena u Dom, majka i otac kao ni ostali članovi porodice nisu dolazili u posjetu, iako su znali da se radi o djetetu koje je pod visokim zdravstvenim rizikom.

Posebno dijete

– Kada je odvezena na posljednju hospitalizaciju na Pedijatriju nije imala morbile. Ako ih je i imala, nije ih dobila u Domu. Mi smo sve učinili da beba bude dobro. Žalosno je da roditelji nikad nisu dijete posjetili, nisu je htjeli vidjeti ni kada je bila u bolnici, iako su pozivani – kaže Ahmagić.

Ističe da joj je posebno teško pala vijest o smrti ove djevojčice.

– Za mene je ona bila posebno dijete. Prva je beba koju sam uzela u ruke. Uposleni u Domu su često govorili da je ona „direktoricina beba“. Imala je kompletnu i maksimalnu njegu. Lično sam išla u bolnicu dok je gore ležala, rekla sam da ćemo sve što možemo učiniti. Ajdina nije imala samo moju ljubav. Svi u Domu su je voljeli. Bila je umiljata, stalno se smijala, bila je najljepša beba koju sam vidjela – kaže Ahmagić.

CENTAR za socijalni rad Kantona Sarajevo, inače, u ovakvim situacijama snosi troškove dženaze. U ovom trenutku još se ne zna kada će to biti, jer pokopno društvo ima obavezu da određeni period sačeka da se pojave roditelji.

Kakvi su to roditelji

Ahmagić navodi da su za Ajdinu pružali maksimalnu podršku i resorni ministar Malik Garibija, kao i direktor Centra za socijalni rad Enes Sabić, koji su bili upoznati o zdravstvenom stanju djevojčice.

– Nismo imali nikakve podatke zašto je beba oduzeta, ali uvijek sam se pitala kakvi su to roditelji koji nisu htjeli ni da dođu da je vide. Upravo zbog takvih ljudi, sreća je što postoje sistemi zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja – navodi Ahmagić.

izvor/foto: avaz.ba

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -