Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Samo vojska može zaustaviti nadiranje migranata u BiH

 

Za potpunu kontrolu potrebno nam je do 5.000 ljudi, kaže Ujić

Od početka godine bilježi se alarmantan rast broja migranata koji pokušavaju ilegalno ući u Bosnu i Hercegovinu. Nadležne službe i agencije već sada bilježe više od 100 ulazaka migranata dnevno, što je za 100 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Raste broj

Iz ovih izvještaja jasno je da našu državu očekuje daleko veća migrantska kriza nego prošle godine. Prema procjenama Granične službe Evropske unije – Frontexa, u Grčkoj je više od 70.000 migranata i taj broj svakog dana raste. Svi žele ka nekoj zemlji EU, i to preko BiH ili Srbije.

U međuvremenu, institucije BiH su, bar prema izjavama nadležnih, odlučne da zaustave ilegalne migrante da prelaze preko BiH.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, kazao nam je da će se uskoro održati sjednica Koordinacionog tijela za migracije.

– Graničnoj policiji je na prošlom sastanku naloženo da napravi analizu prošlogodišnjeg broja ilegalnih ulazaka migranata, na kojim područjima ih je najviše bilo i koliko je službenika potrebno da se granica sačuva. Taj će se izvještaj razmatrati na idućoj sjednici krajem ove ili početkom sljedeće sedmice – kaže Ujić.

On ističe da će izvještaj ići naruke i predsjedavajućem Vijaća ministara BiH, ali i Predsjedništvu BiH.

– Ne mogu procijeniti tačno šta će biti u izvještaju, jer to radi druga služba. Jasno je, međutim, da za potpunu kontrolu granice i sprečavanje ilegalnih migracija treba veliki broj ljudi. Sigurno oko 4.000 do 5.000. A to niko ne može zaposliti niti plaćati – zaključuje Ujić.

Jedini nadležni

Kako saznajemo, upravo zbog toga se već nameće opcija uključivanja Oružanih snaga BiH u rješavanje problema. Prema pojedinim prijedlozima, nedostatak ljudstva u Graničnoj policiji, ali i u drugim službama, trebao bi se popuniti pripadnicima vojske. Prijedlog je angažiranje Oružanih snaga na kontroli granice.

Upravo je zbog toga odlučeno da analiza Granične policije BiH ide i u Predsjedništvo BiH, koje je jedino nadležno za angažiranje Oružanih snaga.

Jači angažman na granicama

Problem migranata bio je i jedna od tema jučerašnje sjednice Vijeća ministara BiH.

Kako je saopćeno, otvoreno je nekoliko privremenih prihvatnih centara u Unsko-sanskom kantonu. Saopćeno je i da u BiH trenutno borave skoro 3.000 registriranih migranata.

Od početka godine do 21. februara, u BiH je ušlo 1.616 migranata.

Vijeće ministara konstatiralo je da očekuje pojačan priliv te da je potreban jači angažman na granicama. Najavljeno je da će kao pojačanje na granicu biti raspoređeno 150 policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske te još 150 policajaca koje je spremna da pošalje Mađarska.

izvor: avaz.ba / foto: ilustracija

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Njemačka od 2. novembra ide u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima saveznih država, rečeno je da je razgovarano o novim mjerama te...

Pokrenuta kampanja s ciljem povećanja izlaznosti mladih

Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini pokrenula je zajedničku GOTV (Go Out To...

U RS-u se od ponedjeljka otvaraju škole, Vučić obećao Dodiku da neće zatvoriti granicu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci je kazao da se škole na području Republike Srpske ponovo otvaraju u...

Bivši direktor aerodroma u Tuzli osumnjičen za zloupotrebu milion KM

Bivši direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela uz zloupotrebu novčanog iznosa od milion konvertibilnih maraka. Policijski službenici...

Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja

Vlada Brčko distrikta BiH na održanoj 125. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020....
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -