Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Potpisan ugovor: Počinje gradnja prve faze Koridora 5C kroz RS

Trebalo bi koštati više od 500 miliona eura

Ugovor o izgradnji prve faze autoputa na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Johovac (Tovira) i Rudanka (Kostajnica), potpisan je danas.

U ime investitora “Autoputeva RS”, ugovor su potpisali direktor tog preduzeća Dušan Topić, a u ime izvođača radova generalni direktor kompanije “Integral inženjering” Slobodan Stanković i direktor podružnice građevinskog preduzeća “Granit” Skoplje u Banjoj Luci Zoran Trajanovski.

Entitetski premijer Radovan Višković, koji je prisustvovao potpisivanju tog ugovora, ukazao je na njegov značaj za RS da bi se nastavila izgradnja mreže autoputeva kroz RS, ali i angažirala domaća građevinska operativa, što je preduvjet za povećanje BDP-a, rasta plaća.

Podsjetio je da je izdata građevinska dozvola za gradnju mosta na Savi kod Bosanske Gradiške, a očekuju se aktivnosti na izgradnji trase prema Bijeljini i Srbiji.

Direktor “Autoputeva” Dušan Topić je rekao da je taj projekt višestruko značajan jer se radi o početku izgradnje Koridora 5C u RS.

Ovo je prva od četiri planirane faze, ukupne dužine oko šest kilometara, a druga faza je od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša (entitetske granice na jugu) ukupne dužine oko šest kilometara.

U trećoj fazi će se graditi dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra.

Ranije je najavljeno da je planirano da izgradnja faza jedan i dva bude finansirana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a faze tri i četiri iz zajma Evropske investicione banke (EIB).

Prema ranijim procjenama, izgradnja autoputa na Koridoru 5C u RS trebala bi koštati više od 500 miliona eura, bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić je rekao da RS ovim pokazuje da je sposoban realizirati i zahtjevne infrastrukturne projekte, dok je Stanković rekao da će vrlo brzo biti započeti radovi na toj dionici, koje će raditi s partnerom “Granitom”.

izvor: avaz.ba / foto: ilustracija

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -