Subota, 24 Oktobra, 2020
No menu items!

Oružane snage BiH: Potrebno uvođenje vojnog roka radi sigurnosti građana

Brojne evropske države već odavno imaju obavezno služenje vojnog roka, o čemu su počele razmišljati i zemlje regije. Zvaničnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine smatraju kako bi bilo poželjno vratiti ovu, kako kažu, društvenu aktivnost i u našu zemlju.

Naime, na današnjoj godišnjoj konferenciji Oružanih snaga BiH predstavljena su postignuća naše vojske u prošloj godini te izazovi koji su pred njom u 2019. godini.

Na konferenciji se govorilo i o mogućnosti uvođenja obaveznog vojnog roka u BiH.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović kazao je kako se zemlje u regiji i šire uveliko vraćaju na koncept služenja vojnog roka, što u BiH nije moguće uz postojeće zakone.

“Trenutna zakonska legislativa u BiH ne prepoznaje mogućnost uvođenja vojnog roka. Neophodno je uvesti određene izmjene u zakonskim rješenjima ako želimo uvesti vojni rok, a koje bi trebale dati pretpostavku da se može započeti proces služenja vojnog roka. Lično smatram da je to jedna potreba koja govori o boljem definisanju sigurnosne kulture svih građana u BiH. Kroz sistem obuke u svakom slučaju naši mladi će imati mogućnost bolje edukacije, života i rada u drugim uslovima te bolje spremnosti za izazove koji čekaju ne samo BiH i regiju, već čitav svijet. Međutim, mora se osigurati adekvatna zakonska podrška jednoj takvoj.

Zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić također smatra kako postoji potreba uvođenja obaveznog vojnog roka u BiH. On podsjeća kako su članom 79. Zakona o odbrani BiH stavljeni van snage entitetski zakoni koji su regulisali obavezno služenje vojnog roka.

 

“To je ustvari bilo sastavni dio određenih procesa u stvaranju Oružnih snaga BiH i jedinstvenog sistema odbrane, što je podrazumijevalo da će se apropo obaveznog služenja vojnog roka formirati aktivna vojna rezerva. To nije nikada zaživjelo, a da bi zaživjela ta aktivna vojna rezerva, moralo bi se promijeniti tridesetak zakona koji regulišu tu oblast. Sastavni dio te priče od 2000. godine je pitanje našeg puta u NATO savez, jer je sve to povezano s ukupnom sigurnošću zemlje i svih njenih građana. U tom smislu zasigurno je kako je potrebno dobro razmisliti o društvenoj aktivnosti obveznog služenja vojnog roka”, istakao je Jusić.

 

On podsjeća kako su pojedine zemlje, kao što su skandinavske, uvele obavezno služenje vojnog roka i za muškarce i za žene.

 

Zvaničnici OSBiH su na kraju današnje konferencije istakli kako smatraju da mladi ljudi iz BiH mogu usvojiti mnogo toga kroz sistem služenja vojnog roka te uvijedjeti kako zaista funkcioniše obuka u OSBiH.

 

Piše: Dž. L./Klix.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz...

Još danas uživajte u suncu, stiže nam velika promjena vremena

U petak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Naoblačenje sa zapada se očekuje tokom noći na subotu. Vjetar slab južnog i...

Radman: U Hrvatskoj je skoro dvije hiljade smrti manje nego prošle godine, više štete pravi panika

Rekao je da su sve veće brojke zaraženih svakako zabrinjavajuće, a kada je riječ o rigoroznim mjerama nekih evropskih zemalja, kaže da se njihov...

U Kantonu Sarajevo od danas najmlađi u učionicama, a ostali imaju on-line nastavu

Zbog pogoršane epidemiloške situacije i povećanog broja oboljelih od koroonavirusa u osnovnim i srednjim školama u kantonu Sarajevu od danas se odvija novi model nastave,...

OD NEDJELJE: Zimsko računanje vremena

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjeća da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -