Srijeda, 21 Oktobra, 2020
No menu items!

Njemačka produžila zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

Njemački embargo ističe 9. marta, ali njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, u srijedu, je izjavio da će ona biti produžena do kraja ovog mjeseca.

Njemačka je odlučila produžiti privremenu zabranu izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, nametnutu zbog uloge vlasti ove zemlje u krizi u Jemenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Njemački embargo ističe 9. marta, ali njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, u srijedu, je izjavio da će ona biti produžena do kraja ovog mjeseca.

Dodao je da će njemačka vlada tako imati više vremena za procjenu vojnog angažmana Saudijske Arabije u ratu u Jemenu.

“Vjerujemo da rat u Jemenu treba biti okončan što je prije moguće”, kazao je Maas nakon sastanka kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel.

“Ne samo da se do kraja marta neće izdavati dozvole za prodaju oružja, nego se i one koje su već odobrene neće provoditi”, dodao je Maas.

Naglasio je kako će Njemačka i dalje nastaviti pratiti dešavanja u Jemenu.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat. Pobunjenički pokret Husi kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

Konflikti u Jemenu dodatno su pojačani u martu 2015. godine kada je Saudijska Arabija sa svojim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U ratu je uništena infrastruktura, uključujući zdravstvo, vodovodnu mrežu i kanalizaciju, što je navelo UN da opiše situaciju u toj zaljevskoj zemlji kao jednu od najgorih humanitarnih katastrofa modernog vremena.

izvor: AA / foto: AA

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Uhapšen sarajevski voditelj i humanista Almir Čehajić

Almir Čehajić poznatiji kao Batko uhapšen je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje...

Otvoren zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su danas na putu Nikšić-Bileća zajednički granični prelaz “Vraćenovići”, vrijednosti investicije...

Republika Srpska: Na privatnim proslavama zabranjuje se okupljanje za više od deset osoba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje do 16. novembra okupljanje više od 10 osoba.   - Ovdje se...

Wimbledon 2021. spreman i za takmičenje bez publike

Najslavniji teniski turnir koji se održava na travnatim terenima All England Cluba u Wimbledonu, a koji je ove godine otkazan zbog pandemije izazvane širenjem...

Počinje nova sezona Lige prvaka

Nepuna dva mjeseca nakon što je Bayern u finalu u Lisabonu pobijedio PSG sa 1-0 osvojivši svoj šesti europski naslov, ovoga tjedna kreće novo...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -