Subota, 24 Oktobra, 2020
No menu items!

Laži iz Beograda o masakru na Kapiji zgrozile Tuzlake

U Večernjim novostima plasirana je navodna studija o masakru na Kapiji, u kojoj se tvrdi da se u centru Tuzle 25. maja 1995. godine dogodila “simultana teroristička eksplozija”.

Studiju je potpisao izvjesni general Ilija Branković koji tvrdi da 27 osoba žrtava s Tuzlanske kapije mogu biti uslovno označeni kao potencijalni bombaši samoubice.

Pravu istinu o Kapiji u Tuzli potvrdile su dvije presude Suda BiH, a čijim su vijećima predsjedavali međunarodni suci.

U konačnici, pravosnažna presuda je 2014. godine donesena protiv generala bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića u kojoj je decidno navedeno da je kriv za masakr na Tuzlanskoj kapiji, zbog čega bi trebalo da izdržava 20-godišnju kaznu zatvora.

Nakon 2014. godine Đukić se nije odazvao izvršenju kazne pod izgovorom da se nalazi na liječenju u Srbiji. Iako je za njim raspisana potjernica, on trenutno ne može biti izručen BiH jer ima srbijansko državljanstvo.

Međutim, on kaznu može služiti u Srbij, jer je ona 2010. godine potpisala sporazum s BiH koji omogućava međusobno izvršenje kazni.

Imamović: Ugrožava se mir na Balkanu

Sporni članak u beogradskom listu naišao je na osudu brojnih građana Tuzle, a među njima i gradonačelnika Jasmina Imamovića.

“Ovaj ratni zločinac (Novak Đukić, op.a.) pobjegao je u Srbiju i tamošnje ga vlasti, suprotno međunarodnom pravu, odbijaju izručiti BiH i, prema mom mišljenju, prave problem svim građanima Srbije. Da bi opravdali sakrivanje jednog ratnog zločinca Novaka Đukića, režim Srbije ugrožava međunarodno pravo, stabilnost i mir na Balkanu te obraz svih građana Srbije, zbog čega je meni zaista žao”, kaže Imamović.

Foto: D. Z./Klix.ba

Foto: D. Z./Klix.ba

Prvi čovjek Tuzle kaže da osporavanje pravosnažne presude na način koji je nemilosrdan i monstruozan, baš kao što je i zločin počinjen 25. maja 1995., otvara ionako živu ranu.

“Pronašli su nekakvog generala koji se usudio potpisati mišljenje koje je iznad presude istine i pravde – da su žrtve krive, a ne ubica i ubice. Pozivamo vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku i izruče ratnog zločinca Novaka Đukića vlastima BiH”, naveo je Imamović.

Alić: Reciklaža laži

Predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinan Alić smatra da spomenuti članak predstavlja reciklažu laži koje se u vezi s Kapijom ponavljaju od trenutka kada je Đukić otišao u Srbiju.

“Ove morbidarije Večernje novosti objavljuju u kontinuitetu, što je zastrašujuće. Nakon što je Sud BiH osudio Đukića i uz vještačenje potvrdio šta se desilo, samozvani eksperti iz Srbije su reagovali te istakli da ispaljena granata nije došla s Ozrena, već s Majevice. Druga njihova varijanta je da je Kapiju, kao i Markale, inscenirala bošnjačka strana te da su leševi na Kapiju dovezeni iz Živinica. U trećoj varijanti njihov samoprozvani tim koji se mijenjao navodi da su incident insceniranli ljudi koji su žrtve, dok je posljednja najmonstruoznija da je najmanje sedam žrtava bilo produžena ruka terorističke organizacije te da su na sebe stavile određenu količinu eksploziva”, istakao je Alić.

Kako je naveo, najveći problem predstavlja činjenica da samoprozvani tim stručnjaka koji kreira scenarije na Kapiji ima podršku Srbije u finansijskom i tehničkom smislu.

“To je najopasnija poruka. Ono što je uradila Miloševićeva Srbija danas relativizira Srbija Aleksandra Vučića. Ovdje se krije konkretan odgovor na jednostavno pitanje: zašto Srbija četiri godine, suprotno potpisanom protokolu, ne upućuje generala Novaka Đukića na izvršavanje pravosudne odluke u neki od srbijanskih zatvora? Zašto Srbija u kontinuitetu uz traljavo pravosuđe ove zemlje i političke adrese zloupotrebljava sve sporazume koje je potpisala sa BiH?”, nastavio je Alić.

Podsjećamo, granata sa srpskih položaja s planine Ozren ispaljena je 25. maja 1995. godine u 20:55 sati. Tom prilikom na glavnom okupljalištu omladine u centru Tuzle ubijena je 71 osoba, a ranjeno ih je blizu 200. Najmlađa žrtva imala je dvije i po godine.

izvor: klix.ba / foto: klix.ba
- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz...

Još danas uživajte u suncu, stiže nam velika promjena vremena

U petak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Naoblačenje sa zapada se očekuje tokom noći na subotu. Vjetar slab južnog i...

Radman: U Hrvatskoj je skoro dvije hiljade smrti manje nego prošle godine, više štete pravi panika

Rekao je da su sve veće brojke zaraženih svakako zabrinjavajuće, a kada je riječ o rigoroznim mjerama nekih evropskih zemalja, kaže da se njihov...

U Kantonu Sarajevo od danas najmlađi u učionicama, a ostali imaju on-line nastavu

Zbog pogoršane epidemiloške situacije i povećanog broja oboljelih od koroonavirusa u osnovnim i srednjim školama u kantonu Sarajevu od danas se odvija novi model nastave,...

OD NEDJELJE: Zimsko računanje vremena

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjeća da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -