Subota, 24 Oktobra, 2020
No menu items!

Izgradnja moderne brze ceste koja vodi do aerodroma u Tuzli ponovo usporena

Iako je ranije najavljena izgradnja moderne brze ceste koja će Tuzlu spajati s Dubravama, odnosno Međunarodnim aerodromom Tuzla, ovom projektu još uvijek se ne nazire kraj. Kako saznaje portal Klix.ba, razlog sporadične realizacije se ogleda u imovinsko-pravnim odnosima.“Određeni radovi se izvode na ovom dijelu ceste, međutim nailazimo na probleme zbog imovinskopravnih odnosa. Naime, ovdje je predviđeno širenje saobraćajnice, ali nam problem predstavljaju dvorišta i ograde koje su u privatnom vlasništvu”, rekao je za Klix.ba ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Na potezu od Živinica i Tuzle prema aerodromu ranije su izgrađena dva kružna toka koja su donijela veću sigurnost učesnicima u saobraćaju.

U 2019. godini 15 novih projekata

S druge strane, u ovoj građevinskoj sezoni nastavit će se radovi na nekoliko ranije započetih projekata, a predviđena je i realizacija 15 novih. U njih će biti uloženo između 15 i 20 miliona konvertibilnih maraka.

Direkcija regionalnih cesta TK kao finansijer većine projekata u redove prioriteta stavila je završetak radova na izgranji kružnog toka u Gračanici, mostova na rijekama Spreči i Janji te piste u Dubravama.

Kako saznajemo, prije nekoliko dana dobivena je i građevinska dozvola za izgradnju kružnog toka u Živinicama, a sada se očekuje izlazak radnika i mehanizacije na teren.

“Direkcija regionalnih cesta TK je pribavila svu neophodnu dokumentaciju, tako da se radilišta sada otvaraju. Među prioritetnim projektima je i most u Živinicama koji će se raditi u neposrednoj blizini aerodroma. Također, izuzeto je bitna i moderna regionalna cesta Gradačac-Gračanica koja će spojiti dva najpotentnija grada u oblasti privrede. Svi ovi projekti su od velikog značaja jer mi još uvijek imamo određeni broj regionalnih cesta koje su prekrivene makadamskim zastorom. To je veliki problem koji se mora rješavati, a mi očekujemo da će sve do kraja ove godine biti završeno”, naveo je Gluhić.

Ceste ne zadovoljavaju propise

Polovinom idućeg mjeseca počet će i modernizacija tunela Ormanica i njegove prateće saobraćajnice. Završetak je predviđen do juna ove godine, a radovi će obuhvatiti rekonstrukciju magistralne ceste i cjelokupne konstrukcije tunela.

Zbog nedovoljnih ulagajna u ranijim godinama, većina regionalnih cesta u TK ne zadovoljava propisane kriterije u pogledu širine cesta, tipa cestovne konstrukcije, vozno-dinamičnih karakteristika, saobraćajne signalizacije, objekata i slično.

“U našem kantonu imamo povećanu frekvenciju vozila na regionalnim cestama, a s aspekta sigurnosti izuzetno je bitno pristupiti rekonstrukciji i rehabilitaciji putnih pravaca. Mi u ovom smjeru idemo i u narednom periodu”, zaključio je Gluhić.

Klix.ba
- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz...

Još danas uživajte u suncu, stiže nam velika promjena vremena

U petak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Naoblačenje sa zapada se očekuje tokom noći na subotu. Vjetar slab južnog i...

Radman: U Hrvatskoj je skoro dvije hiljade smrti manje nego prošle godine, više štete pravi panika

Rekao je da su sve veće brojke zaraženih svakako zabrinjavajuće, a kada je riječ o rigoroznim mjerama nekih evropskih zemalja, kaže da se njihov...

U Kantonu Sarajevo od danas najmlađi u učionicama, a ostali imaju on-line nastavu

Zbog pogoršane epidemiloške situacije i povećanog broja oboljelih od koroonavirusa u osnovnim i srednjim školama u kantonu Sarajevu od danas se odvija novi model nastave,...

OD NEDJELJE: Zimsko računanje vremena

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjeća da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -