Nedjelja, 25 Oktobra, 2020
No menu items!

Hrvatska: Zašto je policija počela istraživati Anu Bučević

“U svom radu nikada ni jednom jedinom sudioniku mojih edukacija nisam davala ikakve medicinske savjete, nego upravo suprotno, rekla Bučević”

Policija je zaprimila prijavu Ministarstva zdravstva protiv Ane Bučević, popularne motivacijske govornice. Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je Indexu da je primilo prijavu i počelo rad na njoj, a Ministarstvo zdravstva ju je nakon otvorenog pisma psihijatra Hermana Vukušića objavljenog na Indexu prijavilo za nadriljekarstvo.

Brza reakcija Ministarstva zdravstva  

Podsjećamo, Index je u petak objavio otvoreno pismo u kojem je psihijatar pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da prijavi Anu Bučević. Samo nekoliko sati kasnije Ministarstvo je potvrdilo da će podnijeti krivičnu prijavu policiji, što je ove sedmice i napravilo.

Bolesni su sami krivi  

– Ana Bučević inače je po zvanju profesorica kineziologije koja, po svojim vlastitim riječima, već godinama podiže svijest o djelovanju zakona privlačenja na život pojedinca, te podsjeća ljude o njihovoj sposobnosti kreiranja vlastitog života, napisao je psihijatar u pismu ministru zdravstva.

Vukušića je na djelovanje potaknuo članak Indexovog novinara Nenada Jarića Dauenhauera s kraja prošle godine u kojem je detaljno opisao metode Ane Bučević i zašto su opasne, pogotovo za oboljele od anksioznih i depresivnih poremećaja.

– Krivnja za izostanak promjene i poboljšanja pripisuje se samoj osobi uz optužbu da se nije dovoljno potrudila, umanjuje se ozbiljnost njenih teškoća i vjerovatnost da se osoba obrati stručnjacima koji joj mogu pomoći. Koliko god se zavodljivo činilo da se depresija može liječiti samouvjeravanjem, pravilnim vibracijama, pozitivnim izrekama, odnosno izbjegavanjem odlaska psihijatru ili psihologu, nažalost, to nije i učinkovito, a dugoročno je i štetno – rekla je Anita Lauri Korajlija, predstavnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju Filozofskog fakulteta.

Kazna i do 15 godina 

Tada je reakcija Ministarstva zdravstva izostala, no nakon otvorenog pisma ipak su odlučili djelovati i podnijeti krivičnu prijavu. Koliko krivični zakon ozbiljno shvata nadriljekarstvo, najbolje pokazuju propisane kazne. U najlakšem slučaju kazna može biti do godinu, ali ako se dokaže da je neko nadriljekarstvom ozbiljno naštetio bolesnoj osobi ili prouzrokovao smrt svojim savjetima ili tretmanima, kazna može biti i do 15 godina zatvora. Za sada takvih dokaza protiv Ane Bučević nema.

Bučević tvrdi da nije nadriljekar

Nakon objave otvorenog pisma i najave krivične prijave, oglasila se i Ana Bučević.

– U svom radu nikada niti jednom jedinom sudioniku mojih edukacija nisam davala ikakve medicinske savjete, nego upravo suprotno. S obzirom na to da sam apsolutno svjesna snage vlastitih uvjerenja, preporučujem sudionicima edukacija da snagom svog uvjerenja potaknu djelovanje lijekova koje uzimaju ili metode liječenja koju koriste. Nikada, ali baš nikada tokom mog javnog rada nisam naišla na niti jedan primjer kojem je štetilo osvještavanje o snazi misli, uvjerenja, vibracije, te sposobnosti našeg tijela kao nevjerovatno energetskog sistema da snagom vjere, uvjerenja, misli i emocija pomognemo sami sebi u iscjeljenju. Željela bih, također, napomenuti da postoje brojni naučni dokazi i priznata istraživanja o tome što smo sve kadri napraviti snagom uma i vlastite vibracije – napisala je Ana Bučević.

Njen slučaj preuzela je Policijska uprava splitsko-dalmatinska, koja je već krenula u provjeru navoda iz prijave Ministarstva zdravstva.

izvor: avaz. ba / foto: avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Registrovana još 3 nova slučaja zaraze virusom korona, preminula jedna osoba

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim...

U protekla 24 sata u BiH preminulo 10 osoba, 1.132 novozaraženih

Ponovo je u Bosni i Hercegovini za dan zabilježeno više od 1.000 slučajeva novozaraženih od korone. Prema podacima entitetskih zavoda, u Federaciji je 729novozaraženih, a...

Dnevni izvještaj OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

KOŠARKAŠICE LAVOVA DRUGE NA MEĐUNARODNOM FINALU SPORTSKIH IGARA MLADIH

Ženska ekipa KK Lavovi Brčko u basketu 3×3 predstavljajući Bosnu i Hercegovinu osvojila je drugo mjesto na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih za 2020....

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u odnosu na jučer veći je...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -