Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Dodik odgovorio reisu Kavazoviću: Muslimani u RS su sigurni, nema smisla da širimo nemir

Uvjeren sam da ćemo, svako sa svoje pozicije, i ubuduće činiti sve da na ovim prostorima vlada mir i uzajamno poštovanje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodikuputio je pismo poglavaru Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću u kojem je istakao da institucije Republike Srpske čine sve da muslimanima, kao i drugim građanima RS omoguće sigurnost, te da bi želio da je tako i u drugom dijelu BiH.

– Izuzetno cijenim što kao vjerski poglavar izražavate zabrinutost za sigurnost svojih vjernika i tražite da se procesuiraju svi koji ugrožavaju njihovu ili sigurnost njihove imovine. Na to vas, između ostalog, poziva i funkcija koju obavljate. Informacije kojima trenutno raspolažem govore da institucije Republike Srpske, na koje posebno aludirate u svom pismu, čine sve da muslimanima, baš kao i svim drugim građanima RS omoguće i ličnu i sigurnost njihove imovine – istakao je Dodik u pismu.

On je naglasio da u RS nije i neće biti tolerirano bilo kakvo nasilje, bez obzira da li je motivirano nacionalnim, vjerskim ili nekim drugim motivima, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

– Institucije trebaju raditi svoj posao i na to ih ne bi trebalo posebno pozivati ni s pozicije reisa, ni s pozicije člana Predsjedništva ili bilo kog zakonodavnog nivoa vlasti. Zakoni u Republici Srpskoj, a ja bih želio da je tako i u drugom dijelu BiH, obavezuju institucije da djeluju protiv bilo kojeg pojedinca koji te iste zakone ne poštuje – naglasio je Dodik.

On je rekao da želi vjerovati da je reis Kavazović u neznanju napisao da se u Republici Srpskoj postrojavaju paravojne formacije, s obzirom na to da takve formacije ne postoje u RS.

– Zbog mira, suživota i tolerancije bilo bi dobro da u ovakvim obraćanjima i vi i mi pazimo kakvu terminologiju koristimo, jer i ova prepiska bi trebala biti u funkciji pozivanja na mir i sigurnost. Siguran sam da ćete se složiti sa mnom da nema smisla da lažnim informacijama širimo nemir, a pozivamo se na mir – istakao je Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću.

Dodik je naveo da će biti zahvalan ako reis Kavazović s istom pažnjom bude ukazivao na potrebu mirnog života i sigurnost nemuslimana u Federaciji BiH, koji su nerijetko u proteklim godinama bivali napadnuti ili izloženi raznim neprijatnostima, dodavši da tu posebno misli na Srbe povratnike.

– Uvjeren sam da ćemo, svako sa svoje pozicije, i ubuduće činiti sve da na ovim prostorima vladaju mir i uzajamno poštovanje – poručio je Dodik u pismu upućenom reisu Kavazoviću.

Podsjetimo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović jučer je poslao pismo članovima Predsjedništva BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem apelira na državne institucije i pravosudne organe da zaustave zlonamjernu kampanju pritisaka i napada na povratnike i IZ u bh. entitetu Republika Srpska.

izvor / foto: avaz.ba

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

PREDSJEDNIK ASOCIJACIJE MLADIH SDA RAŠLJANI PREŠAO U NAROD I PRAVDU

Predsjednik Asocijacije mladih SDA Rašljani, Azur Zlatić danas je zvanično prešao u političku organizaciju Narod i Pravda Brčko distrikt...

Njemačka od 2. novembra ide u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima saveznih država, rečeno je da je razgovarano o novim mjerama te je prema posljednjim informacijama odlučeno...

Pokrenuta kampanja s ciljem povećanja izlaznosti mladih

Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini pokrenula je zajedničku GOTV (Go Out To...

U RS-u se od ponedjeljka otvaraju škole, Vučić obećao Dodiku da neće zatvoriti granicu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci je kazao da se škole na području Republike Srpske ponovo otvaraju u...

Bivši direktor aerodroma u Tuzli osumnjičen za zloupotrebu milion KM

Bivši direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela uz zloupotrebu novčanog iznosa od milion konvertibilnih maraka. Policijski službenici...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -