Nedjelja, 25 Oktobra, 2020
No menu items!

Danas ili sutra odluka Apelacionog odjela Suda BiH o dodjeli mandata srpskim delegatima u Domu naroda FBiH

Apelacioni odjel Suda BiH odbacio je u petak žalbu Posavske stranke koja je uložila prigovor da joj je odluka CIK-a BiH onemogućila da njen budući kandidat u Skupštini Posavskog kantona dobije mandat.

Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine danas, a najkasnije sutra trebao bi donijeti rješenja po žalbama na odluke Centralne izborne komisije BiH o popuni tri nedostajuća mandata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, saznaje Anadolu Agency u CIK-u BiH.

Apelacioni odjel Suda BiH odbacio je u petak žalbu Posavske stranke koja je uložila prigovor da joj je odluka CIK-a BiH onemogućila da njen budući kandidat u Skupštini Posavskog kantona dobije mandat.

Naime, izabrani zastupnik Posavske stranke u Skupštini Posavskog kantona podnio je ostavku, a naredni kandidat za dodjelu mandata, čija procedura izbora je u toku, je iz srpskog naroda.

“Oni su se žalili na sve tri odluke CIK-a BiH, navodeći da im je tako onemogućeno da oni dobiju mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH nakon što njihov kandidat bude izabran u Skupštinu Posavskog kantona. No, u vrijeme kada je CIK BiH utvrdio kriterije i dodijelio namdate na osnovu izmjena i dopuna Uputvstva oni nisu imali izabranog predstavnika iz srpskog naroda u Posavskom kantonu. Apelacioni odjel Suda BiH je odbio njihovu žalbu. CIK BiH ne može niti je bilo gdjke propisano da treba čekati da se negdje izabere zastupnik iz srpskog naroda pa da onda izvrši dodjelu mandata”, navela je Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Ostalo je da Apelacioni odjel suda donese rješenja i po žalbama Narodne stranke Radom za boljitak, te nekolicine predstavnika koji su se samostalno žalili na odluke CIK-a BiH o dodjeli mandata nedostajućim predstavnicima iz srpskog naroda u Domu naroda Parlamementa FBiH.

Naime, prošle sedmice CiK BiH je na osnovu utvrđenih Kriterija i postupka popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH- opći izbori 2018. godine donio odluke o popuni tri nedostajuća mandata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Pederacije BiH.

Mandati su dodjeljeni Draganu Stevanoviću, neizabranom kandidatu sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Kantona Sarajevo za opće izbore 2018. godine, Nikici Bosniću, neizabranom kandidatu sa liste političkog subjekta Srpska lista za Skupštinu Kantona 10 za opće izbore 2018. godine, te Mladenu Loniću, neizabranom kandidatu sa liste SDP-a BiH za Skupštinu Unsko-sanskog kantona za opće izbore 2018. godine.

Odluka o dodjeli mandata bit će potvrđena nakon što se okonča žalbeni postupak kod Apelacionog odjela Suda BiH.

izvor / foto: AA

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u...

Danas je u Brčko distriktu registrovano 14 novih slučajeva zaraze virusom korona

Presjek stanja za 24.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim nadzorom...

DNEVNI IZVJEŠTAJ OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne...

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz njegovog tkiva kako bi se smanjio rizik...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -