Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Beograd: Građani tokom protesta protiv vlasti blokirali ulaze u RTS

Prije jednočasovne blokade RTS-a, okupljenima se obratio glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić s Terazijske česme, gdje je govorio i tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine.

Nekoliko hiljada građana tokom protesta protiv vlasti “Jedan od pet miliona”, koji je održan 14. subotu zaredom u Beogradu, blokiralo je na oko sat vremena oba ulaza Radio-televizije Srbije (RTS), a nakon blokade protest je i završen, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako su naveli organizatori, to je blokada upozorenja koja je održana pod parolom “Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas”. Građani su bili okupljeni oko oba ulaza zgrade RTS-a i lijepili su naljepnice na vrata “Lažov”, “Počelo je”, a s razglasa je emitovan “Dnevnik slobodne Srbije”, s vijestima koje RTS nije objavila.

Prije početka šetnje, građanima se obratio publicista Vladimir Dimitrijević, koji je ocijenio da “živimo u Vučićevoj džungli s klovnom bez smisla za humor”.

Kako je naveo, on je od 9. marta nadalje učestvovao na svim protestima te da više niko nema pravo na greške.

“Tražimo ozbiljnost i odgovornost od onih koji su ponudili ‘Sporazum s narodom'”, rekao je Dimitrijević.

On je povodom godišnjice demonstracija održanih 9. marta 1991. godine rekao da se i tada kao i danas tražila sloboda medija.

Član Demokratske stranke (DS) i glumac Branislav Lečić kazao je sinoć na Terazijskoj česmi u Beogradu, gdje je govorio i tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine, da se Srbija i danas bori za slobodu koje nema bez probuđene građanske svijesti.

On je kazao da se građani koji šetaju ne plaše predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i poručio mu da se skloni s istorijske scene.

“Vučiću, sklanjaj se s istorijske scene, jer si ti bauk, jer si ti demon prošlosti, ti si taj vuk koji je obukao demokratsku jagnjeću kožu. Znamo šta si radio, kako si govorio, ponašao se. Sada si uzeo demokratsko odelo, ma nemoj, naivni smo i glupi smo, po delima se sude ljudi, a vidimo tvoja dela”, rekao je.

Lečić se osvrnuo i na djelo Dušana Kovačevića “Generalna proba samoubistva” i naveo da vuk ne pase travu zato što ima ovce koje to čine za njega.

“E, pa mi smo te ovce koje su celog života pasle travu za vukove, krvoločne zveri koje su nam popile dušu i mozak, kosti, krv, ceo život. Ej, pa to je 28 godina”, dodao je.

On je kazao da se 1991. godine u martu okupilo 300.000 građana iz cijele Srbije i da im je “na noge” došla Vlada i patrijarh i predsjednik vlade i mnoge javne ličnosti, jer su shvatili da se dešava nešto vrlo važno, da je probuđena u Srbiji građanska svijest bez koje nema slobode.

Lečić je najavio veliki protest u maju, kada će u Beograd doći građani iz cijele Srbije, istovremeno pozvavši i na okupljanje i 12. marta, na godišnjicu smrti premijera Zorana Đinđića.

Okupljeni su potom preko Terazija prošetali do RTS-a gdje je počela blokada, a tokom “Dnevnika slobodne Srbije” ispred zgrade RTS-a okupljenima se obratila Vesna Lakćević, zaposlena u Kolubari, koja je zbog organizacije protesta u Lazarevcu premještena na manje plaćeno radno mjesto.

Ona je poručila da se ne smije stati sa šetnjom, jer “ako to učinimo nema nam spasa”.

Predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović rekao je da je taj sindikat zabranio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, protivzakonito mu oduzevši reprezentativnost.

Mijailović je kazao da bi policajci mogli da podnesu desetine krivičnih prijava, ali “nemaju kome, jer institucije više ne postoje”.

izvor / foto: AA

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -