Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Srednjobosanski kanton dobio novu vladu

Četiri mjeseca nakon Općih izbora, Srednjobosanski kanton (SBK) dobio je novu vladu, koju će u predstojećem mandatu činiti SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH. U novoj vladi SDA ima poziciju premijera i tri ministarska mjesta, dok je HDZ BiH dobio pet ministarskih pozicija.

Za ministra privrede imenovan je Nisvet Hrnjić iz SDA, za ministra prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović, dok je za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ponovno imenovan Salkan Merdžanić.

Iz HDZ-a BiH za ministra zdravstva i socijalne politike imenovan je Anto Matić, Bojan Domić je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Feliks Vidović ministar unutarnjih poslova, Zoran Marković ministar pravosuđa, a Mirjana Plavčić imenovana je za ministricu financija.

Obraćajući se zastupnicima, premijer Tahir Lendo (SDA) kazao je da članovi nove Vlade imaju bogato iskustvo i značajne rezultate u dosadašnjem radu.

Govoreći o prioritetima Vlade u sljedeće četiri godine, naglasio je da će to, među ostalim, biti održavanje političke i ekonomske stabilnosti, vladavine prava, te sigurnosti i jednakosti svih naroda i građana.

Lendo je najavio da su pred Vladom zadaci reforme kantonalne uprave, smanjenja deficita u budžetu, te rješavanje određenih nameta koji opterećuju privredu.

“Očekujem da ćemo već u 2019. godini postati jedno veliko gradilište kad je riječ o putnoj infrastrukturi”, kazao je Lendo, istaknuvši da će Vlada nastaviti i s ulaganjima u zdravstvo i obrazovanje.

Iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju danas je poručeno da će “nova vlada biti vlada svih građana SBŽ-a te da će nastaviti kontinuitet uspješnog djelovanja”.

“Ovo nije ni vlada SDA, ni HDZ-a BiH, nego vlada svih građana i nadam se kontinuitetu u dobrom radu”, kazao je predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović kazao je kako su pred ministrima veliki izazovi i suočavanje s problemima.

“Svijet se ubrzano mijenja i suočavamo se s novim problemima. Kako bismo adekvatno odgovorili izazovima, trebamo okupiti svu pamet u ovom kantonu i prihvatiti sve savjete”, kazao je Vidović.

Iz opozicionih stranaka u Skupštini SBK-a danas su se mogle čuti tvrdnje da je vladajuća koalicija sklopljena na bazi dogovora o raspodjeli pozicija te da se ništa nije moglo saznati o budućim aktivnostima Vlade.

“Vladajuća koalicija je sklopljena na bazi dogovora hoće li netko sjesti u stolicu ili ne, a nismo ništa čuli što će Vlada raditi. Volio bih vidjeti da ova vlada konačno počne brinuti o svim stanovnicima SBK-a, a ne samo o članovima HDZ-a BiH i SDA”, kazao je zastupnik SDP-a Senad Selimović.

Dopredsjedavajuća Skupštine SBK-a Ljubinka Atanasijević (SDP) imala je, također, primjedbu na način imenovanja ministra iz reda srpskog naroda Zorana Markovića, istaknuvši kako je neprimjereno što je Marković izabran na prijedlog HDZ-a BiH, uz saglasnost SDA.

“Otkad postoji kanton, ministre iz reda Bošnjaka imenuju Bošnjaci, one iz reda Hrvata imenuju Hrvati, dok se ministar iz srpskog naroda bira na ovaj način. Mislim da ovo zadire u sferu vitalnog nacionalnog interesa”, kazala je Atanasijević.

Skupština SBK-a potvrdila je novi saziv Vlade s 21 glasom za, od čega je po deset glasova iz zastupničkih klubova SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH te jedan glas Nezavisnog bloka.

Protiv je glasalo sedam zastupnika SDP-a i DF-a, a dva suzdržana glasa došla su iz SBB-a.

 

(Izvor: BHRT, Foto: Fena)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...

IZVJEŠTAJ OPERATIVNO KOMUNIKACIJSKOG CENTRA

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: IZVJEŠTAJ OPERATIVNO KOMUNIKACIJSKOG CENTRA 112 redni broj služba vrsta...

Ponovo rekord u BiH: Preko 920 novozaraženih korona virusom, 14 preminulih

Entitetski zavodi objavili su nove podatke o broju zaraženih u Bosni i Hercegovini. U posljednja 24 sata registrovano je preko 920 novih slučajeva u...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -