Četvrtak, 28 Marta, 2024
No menu items!

Spreman prijedlog za izgradnju mreže puteva u BiH

Usaglašena je jedinstvena dionica autoputa Sarajevo-Beograd u našoj zemlji. Zaključak je to sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa entitetskim ministrima prometa i komunikacija, te predstavnicima javnih preduzeća koja se bave izgradnjom puteva. Prijedlog dionice mreže autoputeva je spreman i uputiće se Predsjedništvu koje bi po usvajanju ovog dokumenta uputilo prijedlog Turskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako su sudionici današnjeg sastanaka tragali za zajedničkim rješenjem koje će formalno biti ucrtano u kartu BiH za 7 do 10 dana kako bi ovaj dokument mogao biti usvojen u Predsjedništvu i nakon toga upućen Turskoj.

Dodik je kazao kako je Turska spremna da ovo bude kružna dionica koja ulazi u više gradova.

Trase puteva bi trebale prolaziti od ulazne tačke na Rači između Bijeljine i Brčkog, a nakon toga bi prolazila kroz Lončare prema Tuzli do Sarajeva.

Također je govoreno i o trasi brze ceste od Istočnog Sarajeva preko Pala i Rogatice ka Višegradu sa konekcijom prema Goraždu i izlazak u Srbiju na Vardištu.

Dodik smatra da bi na ponudu koju Turska daje za izgradnju mreže auto-puteva u BiH trebalo odgovoriti tako što bi se sabrale sve ideje u BiH i predložile turskim investitorima koji su poslali signal da su spremni da finansiraju i podrže takav projekat.

“Projekat će privući sigurno oko milijardu i po evra u narednih nekoliko godina i bitno je da mi brzo radimo, a to možemo, i da ne smetamo jedni drugima”, rekao je Dodik.

On je poručio da niko ne bi trebalo da negira ovaj projekat, već da bi svi trebalo da ga podrže.

Na marginama “Ekonomskog foruma BiH 2019”, koji je održan u Sarajevu, Dodik je rekao da u BiH, osim auto-puteva, postoje i energetski objekti.

“Na forumu smo mogli da čujemo da su ključni izazovi budućnosti obrazovanje, energetika, ekologija i IT obrazovanje mladih ljudi. Imamo taj okvir poznat u svijetu i trebalo bi da se usmjerimo ka tome i napravimo svako na svome mjestu operativni i lični i zajednički plan, kako bi se radilo u okviru tih pitanja”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

(BHRT)

 

 

Najnovije vijesti

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...

Ponovo zemljotres u Sarajevu

Sarajevo je danas oko 18 sati ponovo zatresao zemljotresa, drugi u danu. Prvi, jačine 4.2 stepeni po Richteru, zabilježen je u jutarnjim satima oko...
- Reklama -

Više vijesti