Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Spreman prijedlog za izgradnju mreže puteva u BiH

Usaglašena je jedinstvena dionica autoputa Sarajevo-Beograd u našoj zemlji. Zaključak je to sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa entitetskim ministrima prometa i komunikacija, te predstavnicima javnih preduzeća koja se bave izgradnjom puteva. Prijedlog dionice mreže autoputeva je spreman i uputiće se Predsjedništvu koje bi po usvajanju ovog dokumenta uputilo prijedlog Turskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je kako su sudionici današnjeg sastanaka tragali za zajedničkim rješenjem koje će formalno biti ucrtano u kartu BiH za 7 do 10 dana kako bi ovaj dokument mogao biti usvojen u Predsjedništvu i nakon toga upućen Turskoj.

Dodik je kazao kako je Turska spremna da ovo bude kružna dionica koja ulazi u više gradova.

Trase puteva bi trebale prolaziti od ulazne tačke na Rači između Bijeljine i Brčkog, a nakon toga bi prolazila kroz Lončare prema Tuzli do Sarajeva.

Također je govoreno i o trasi brze ceste od Istočnog Sarajeva preko Pala i Rogatice ka Višegradu sa konekcijom prema Goraždu i izlazak u Srbiju na Vardištu.

Dodik smatra da bi na ponudu koju Turska daje za izgradnju mreže auto-puteva u BiH trebalo odgovoriti tako što bi se sabrale sve ideje u BiH i predložile turskim investitorima koji su poslali signal da su spremni da finansiraju i podrže takav projekat.

“Projekat će privući sigurno oko milijardu i po evra u narednih nekoliko godina i bitno je da mi brzo radimo, a to možemo, i da ne smetamo jedni drugima”, rekao je Dodik.

On je poručio da niko ne bi trebalo da negira ovaj projekat, već da bi svi trebalo da ga podrže.

Na marginama “Ekonomskog foruma BiH 2019”, koji je održan u Sarajevu, Dodik je rekao da u BiH, osim auto-puteva, postoje i energetski objekti.

“Na forumu smo mogli da čujemo da su ključni izazovi budućnosti obrazovanje, energetika, ekologija i IT obrazovanje mladih ljudi. Imamo taj okvir poznat u svijetu i trebalo bi da se usmjerimo ka tome i napravimo svako na svome mjestu operativni i lični i zajednički plan, kako bi se radilo u okviru tih pitanja”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

 

(BHRT)

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -