Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Skupština HNK izabrala delegate za Dom naroda: Najavljene tužbe za poništenje odluke CIK-a

Političkom voljom stranaka u Skupštini HNK, ali i glasanjem zastupnika, u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata ići će Tomislav Martinović, Iva Raguž i Damir Džeba. Iz reda Bošnjaka Alisa Hajdarović iz SDA, a Zora Dujmović iz HDZ BiH i Vesna Saradžić iz SDP-a popunit će dva mjesta namijenjena Srbima.

Elvedin Grcić (SDA) koji je bio nositelj jedne liste za delegata iz reda Bošnjaka i Aner Žuljević (SDP) iz reda ostalih, učestovat će u drugom krugu popunjavanja za Dom naroda, kako predviđa odluka Centralne izborne komisije.

Jedan od dva predsjedavajuća Šerif Špago kazao je kako je ovime Skupština HNK ispunila svoje obaveze predviđene zakonom i odlukama Centralne izborne komisije.

“Tri liste koje su predložene iz reda hrvatskog naroda su dobile po pet glasova i nositelji tih listi su izabrani. Od dvije liste iz bošnjačkog naroda, ona koju je nosila Alisa Hajdarović je dobila više glasova te su obje poslanice koje su nosile liste iz reda srpskog naroda izabrane kako predviđa odluka CIK-a”, kazao je Špago.

Drugi predsjedavajući Tomislav Martinović kazao je kako je ovim okončan postupak izbora za Dom naroda te će ovaj materijal biti dostavljen CIK-u, a oni treba da dodijele mandate.

“Nije bilo tehničkih grešaka, kao ni iznenađenja. Jasno je da ćemo iz ovog kantona imati tri Hrvata, dva Srbina i jednog Bošnjaka u Domu naroda, a vidjet ćemo šta će se desiti sa zastupnikom iz reda Ostalih. Ovim smo ovaj izbor završili na jedan uspješan način”, kazao je Martinović.

Aner Žuljević iz SDP-a nosio je listu iz reda Ostalih, ali kaže da je odluka CIK-a o popunjavanju Doma naroda nelegalna i neustavna.

“Dobro bi bilo da u ovakvim stvarima Ustavni sud ne izbjegava svoju odgovornost, odluka CIK-a nas je vratila sto koraka natrag u odnosu na evropske vrijednosti za koje se svi zalažemo. Onaj ko je izabran u ovom kantonu, a ne izjašnjava se kao konstitutivni, nema više politička prava za izbor za Dom naroda. Jasno je da se radi o kršenju ljudskih prava i da se odluka može obarati na sudovima”, izjavio je Žuljević.

Kazao je i da se često naše, ali i međunarodne instance, kod odlučivanja vode principima pragmatizma, a ne političke suštine.

“Moja kandidatura je istaknuta da kad me odbiju iskoristim sva svoja prava pred domaćim institucijama. Ovo ne radim radi sebe, već radi naše djece, kojima ne želim da budu ugrožena prava, jer je nekih sedam “hajduka” u CIK-u odlučilo da se bavi političkim pragmatizmom, a ne poštuje ustav i konvencije koje se tiču zaštite ljudskih prava”, izjavio je Žuljević, najavivši sudske sporove i poništenje odluke CIK-a.

U odlučivanju Skupštine nije učestvovala Selma Drljević, zastupnica DF-a koja je odluku CIK-a okarakterisala kao neustavnu i antidejtonsku.

(Izvor / foto: Klix.ba)
- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -