Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

SB UN: Dogovor o smanjenju sjednica posvećenih Kosovu

U Njujorku je održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se raspravljalo o novom izvještaju o radu Unmika. Šef Unmika poziva na nastavak dijaloga i na podršku međunarodnih aktera. Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ističe da je taksama nanesena nepovratna šteta i poručuje da će se dijalog nastaviti kada takse budu ukinute. Savjet bezbjednosti UN postigao je dogovor o smanjenju sjednica posvećenih Kosovu, javio je AP.

Tanin očekuje nastavak dijaloga

Na početku rasprave o izvještaju o radu Unmika, šef te Misije Zahir Tanin poručio je da se očekuje da dijalog bude nastavljen, iako za to u ovom trenutku postoje ozbiljne prepreke za “obje strane učesnice” u tom procesu.

Šef Unmika je naglasio da je u proteklom periodu velika pažnja bila usmjerena na stopostotno povećane takse na robu iz Srbije i BiH, o čemu je prištinska vlada odluku donijela u novembru prošle godine.


Dačić o ukidanju taksi 

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je u obraćanju da je dijalog sa Prištinom obustavljen zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je gotovo cijela međunarodna zajednica taj potez osudila i da su svi, uključujući najveće saveznike, pozvali Prištinu da tu odluku povuče.

Dačić je naglasio da Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze Podsjeća da se razgovori Beograda i Prištine vode već šest, sedam godina, i da je tokom tog perioda bilo pomaka, nekada većih, nekada manjih, ali da se razgovaralo.


Čitaku: Beograd traži izgovore

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku iznijela je niz optužbi na račun Srbije, rekavši, između ostalog, da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sjedne za pregovarački sto u Briselu.


Održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu bilo je do posljednjeg momenta pod znakom pitanja, jer se pojedine zemlje protive praksi da se o ovoj temi raspravlja četiri puta godišnje.
Velika Britanija tražila je da se Kosovo zauvijek skine sa dnevnog reda, dok Amerikanci smatraju da sjednice treba da se održavaju dva puta godišnje. Protiv rasprave o stanju na Kosovu je i Francuska, dok Rusija i Kina ne podržavaju ovu inicijativu.
Sve tri zemlje koje su “protiv”, kao razlog navode – stanje na terenu. A, stanje na terenu opisano je u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, u kojem se ističe da su prištinske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH pojačale tenziju između Beograda i Prištine, posebno na sjeveru Kosova.
Guteres je, između ostalog, upozorio lidere obe strane da treba da pronađu način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.
(BHRT)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti