Utorak, 27 Oktobra, 2020
No menu items!

SB UN: Dogovor o smanjenju sjednica posvećenih Kosovu

U Njujorku je održana sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj se raspravljalo o novom izvještaju o radu Unmika. Šef Unmika poziva na nastavak dijaloga i na podršku međunarodnih aktera. Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić ističe da je taksama nanesena nepovratna šteta i poručuje da će se dijalog nastaviti kada takse budu ukinute. Savjet bezbjednosti UN postigao je dogovor o smanjenju sjednica posvećenih Kosovu, javio je AP.

Tanin očekuje nastavak dijaloga

Na početku rasprave o izvještaju o radu Unmika, šef te Misije Zahir Tanin poručio je da se očekuje da dijalog bude nastavljen, iako za to u ovom trenutku postoje ozbiljne prepreke za “obje strane učesnice” u tom procesu.

Šef Unmika je naglasio da je u proteklom periodu velika pažnja bila usmjerena na stopostotno povećane takse na robu iz Srbije i BiH, o čemu je prištinska vlada odluku donijela u novembru prošle godine.


Dačić o ukidanju taksi 

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je u obraćanju da je dijalog sa Prištinom obustavljen zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je gotovo cijela međunarodna zajednica taj potez osudila i da su svi, uključujući najveće saveznike, pozvali Prištinu da tu odluku povuče.

Dačić je naglasio da Srbija nikada nije povlačila jednostrane poteze Podsjeća da se razgovori Beograda i Prištine vode već šest, sedam godina, i da je tokom tog perioda bilo pomaka, nekada većih, nekada manjih, ali da se razgovaralo.


Čitaku: Beograd traži izgovore

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku iznijela je niz optužbi na račun Srbije, rekavši, između ostalog, da je Beograd taj koji traži izgovore da ne sjedne za pregovarački sto u Briselu.


Održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu bilo je do posljednjeg momenta pod znakom pitanja, jer se pojedine zemlje protive praksi da se o ovoj temi raspravlja četiri puta godišnje.
Velika Britanija tražila je da se Kosovo zauvijek skine sa dnevnog reda, dok Amerikanci smatraju da sjednice treba da se održavaju dva puta godišnje. Protiv rasprave o stanju na Kosovu je i Francuska, dok Rusija i Kina ne podržavaju ovu inicijativu.
Sve tri zemlje koje su “protiv”, kao razlog navode – stanje na terenu. A, stanje na terenu opisano je u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, u kojem se ističe da su prištinske takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH pojačale tenziju između Beograda i Prištine, posebno na sjeveru Kosova.
Guteres je, između ostalog, upozorio lidere obe strane da treba da pronađu način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.
(BHRT)
- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Instalacija respiratora Srebrene maline u Goraždu odgođena, jedan aparat neispravan

Instaliranje dva respiratora koje je nabavila "Srebrena malina" u Kantonalnoj bolnici Goražde je odgođeno, saznaje Klix.ba. Razlog je, kako...

Prijemno odjeljenje za pacijente na livadi ispred bolnice?!

Uzorci krvi za testiranje na koronavirus u Općoj bolnici Konjic od pacijenata se uzimaju na livadi ispred bolnice. Svjedoče tome i fotografije ispred Opće bolnice ovog...

Užas u Krajini: Uhapšen muškarac zbog bludnih radnji nad četiri djevojčice

Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK su uz suradnju sa postupajućom tužiteljicom  Tužilaštva USK lišili slobode šesdesetdvogodišnjaka iz Velike Kladuše  zbog osnova sumnje da je...

ZAVRŠENA EKSHUMACIJA U OPĆINI BRATUNAC: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe

Na lokaciji mjesta Sikirići, općina Bratunac, završen je proces ekshumacije. Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe muškog spola. Naknadnim procesom će se utvrđivati...

Cinestar u petak otvara sva kina u Bosni i Hercegovini

CineStar za petak, 30. oktobar najavljuje otvaranje cijelog lanca kina u Bosni i Hercegovini - Tuzla, Banja Luka, Zenica, Bihać i Mostar, a koji...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -