Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Potpisan Ugovor o kreditu za Koridor Vc

U Sarajevu je potpisan i ozvaničen zajam od 34 miliona eura za gradnju auto-puta na Koridoru Vc na dionici Nemila – Donja Gračanica. Ugovor o zajmu su potpisali ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i predstavnik Kuvajtskog fonda za razvoj Marwan Al-Ghanem.

Direktor “Autocesta Federacije BiH” Adnan Terzić potpisao je sa Ghanemom projektni ugovor koji se odnosi na izgradnju auto-puta na dionici Nemila – Donja Gračanica.

“Novcem koji će biti osiguran ovim kreditom bit će finansirana dionica autoceste od Nemile do Donje Gračanice u dužini 17,7 kilometara, što je vrlo bitna cestovna komunikacija na Koridoru Vc, a finansijski su je podržali i drugi kreditori”, rekao je Bevanda.

Naglasio je da je ovaj kredit povoljan za Bosnu i Hercegovinu jer je rok otplate 20 godina, uz grace period od pet godina i kamatnu stopu od dva odsto godišnje.

Ghanem je izjavio da je potpisani ugovor o kreditu važan korak u saradnji Bosne i Hercegovine i Kuvajta, a posebno za realizaciju kredita koji će omogućiti uspostavljanje bolje povezanosti Bosne i Hercegovine sa Evropom.

“Ovo je važan korak u razvoju uzajamne saradnje fonda i prijateljske zemlje. Kuvajtski fond pridaje poseban značaj ovom projektu, budući da će doprinjeti unapređenju društvene i ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, kroz poboljšanje prometne povezanosti sa srednjom, odnosno istočnom Evropom i povećati učinkovitost putne infrastrkture na dionici Nemila – Donja Gračanica”, rekao je Al-Ghanem.

Direktor “Autocesta Federacije BiH” Adnan Terzić naveo je kako će izgradnjom dionice Nemila-Donja Gračanica biti uspostavljena neprekinuta dionica auto-puta od Žepča do Sarajeva.

“Ovo je još jedan kamenčić u mozaiku realizacije Koridora Vc, to je dionica od 5,2 kilometara koja treba da spoji dionice od Poprikuša do Nemile i Vranduk – tunel Zenica, koji su već u fazi dodjele. Jako nam je bilo bitnio da što prije krenemo u realizaciju ovog projekta, kako bi smo od Žepča do Sarajeva imali neprekinutu izgrađenu dionicu koridora”, rekao je Terzić.

On je najavio da “Autoceste Federacije BiH” planiraju da smanjuju procenat zaduženja kod evropskih, a povećavaju kod domaćih komercijalnih banaka.

I Bevanda i Terzić su naglasili da je zakon o akcizama bio uslov za efektivnost svih kreditnih sporazuma. Konstatovali su da nema problema sa prikupljanjem i distribucijom oko 620 miliona KM po osnovu akciza, koje su u skladu sa novim zakonom proslijeđene entitetskim kompanijama koje se bave izgradnjom auto-puteva.

 

(BHRT)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -