Subota, 24 Oktobra, 2020
No menu items!

Počinje izgradnja dodatnih graničnih zidova u dolini rijeke Rio Grande

Američka vlada sprema se za početak izgradnje dodatnih graničnih zidova i ograda na jugu doline rijeke Rio Grande u Teksasu, na granici sa Meksikom.

Teška građevinska oprema, trebala je da stigne u ponedjeljak, saopćili su američki Carinski i granični ured (CBP).

Kongres je u martu prošle godine odobrio više od 600 miliona dolara za izgradnju 53 kilometara novih graničnih barikada u dolini Rio Grande.

Dodatna ograda i granični zidovi biće izgrađeni na zemljištu u vlasništvu federalne vlade, koje se smatra utočištem za životinje.

Prema nacrtima koje je objavio u septembru, CBP namjerava izgraditi 40 kilometara betonskih zidova do visine postojećeg nasipa za kontrolu poplava u okrugu Hidalgo pokrraj Rio Grande, rijeke koja je prirodna granica između SAD-a i Meksika.Na vrhu betonskih zidova, bit će čelični stupovi.

Mnogi zemljoposjednici protive se gradnji zida i najavljuju da će se sudski boriti protiv američke vlade ako pokuša zauzeti njihovu imovinu.

CBP navodi u svojoj izjavi da namjerava započeti gradnju na zemlji u vlasništvu federalne vlade. Zagovornici zaštite okoliša smatraju da će vlada koristiti zemljište koje je dio Nacionalnog rezervata divljih životinja u dolini Rio Grande.

Rezervat se sastoji od desetaka parcela kupljenih u posljednjih 40 godina kako bi se stvorio koridor za ugrožene vrste i ostale divlje životinje.

Dok predsjednik Donald Tramp (Trump) i demokrati ostaju u sukobu zbog potražnje 5,7 milijardi dolara iz budžeta za financiranju graničnih zidova, CBP nastavlja s izgradnjom onog za šta su sredstva ranije izdvojena, navodi AP.

(Izvor: BHRT, Foto: AP)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Ugrađen prvi bajpas sa uzgojenim ćelijama

Na bečkoj klinici Floridsdorf je pacijentu sa dijagnozom periferne arterijske bolesti ugrađena prijemosnica na nozi, obložena endotelskim ćelijama iz...

Još danas uživajte u suncu, stiže nam velika promjena vremena

U petak u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Naoblačenje sa zapada se očekuje tokom noći na subotu. Vjetar slab južnog i...

Radman: U Hrvatskoj je skoro dvije hiljade smrti manje nego prošle godine, više štete pravi panika

Rekao je da su sve veće brojke zaraženih svakako zabrinjavajuće, a kada je riječ o rigoroznim mjerama nekih evropskih zemalja, kaže da se njihov...

U Kantonu Sarajevo od danas najmlađi u učionicama, a ostali imaju on-line nastavu

Zbog pogoršane epidemiloške situacije i povećanog broja oboljelih od koroonavirusa u osnovnim i srednjim školama u kantonu Sarajevu od danas se odvija novi model nastave,...

OD NEDJELJE: Zimsko računanje vremena

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike podsjeća da je Zakonom o računanju vremena propisano da ljetno računanje vremena završava posljednje nedjelje u oktobru, tako...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -