Srijeda, 21 Oktobra, 2020
No menu items!

Narodna skupština RS usvojila set zakona

Usvajanjem više nacrta zakona, u Banjaluci je, nakon trodnevnog rada, okončan prvi nastavak druge redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Usvojeni su nacrti zakona o izmjeni i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti i Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, kojima se planira nastavak reforme registracije privrednih subjekata i stvaranje pravnog osnova za sprovođenje tog postupka elektronskim putem.

Usvajanjem ovih akata u formi prijedloga očekuje se jednostavniji, brži i jeftiniji postupak registracije poslovnih subjekata, pravnih i fizičkih lica.

Narodna skupština usvojila je Nacrt zakona o radio-amaterizmu kojim se sistemski uređuje opšti interes, kao i obaveze i ovlašćenja Saveza radio-amatera Republike Srpske i radio-amaterskih klubova, postupanje radio-amatera i radio-amaterskih klubova u vanrednim situacijama i druga pitanja od značaja za ovu oblast.

Usvojen je i Nacrt zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, kojim se uređuju uslovi i način korištenja voda i obala za plovidbu, bezbjednost plovidbe i plovila, te brodske isprave.

Poslanici su usvojili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se uvodi i definiše izrada osnova zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave, podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika da redovno kontroliše plodnost poljoprivrednog zemljišta.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Komori inženjera poljoprivrede Republike Srpske, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu kojim se detaljnije i preciznije uređuju odnosi između proizvođača duvana, organizatora proizvodnje i otkupa duvana, obrađivača i proizvođača duvanskih proizvoda.

Narodna skupština je usvojila Nacrt strategije razvoja preduzetništva žena Republike Srpske za period 2018-2022. godine, čiji su ciljevi jačanje konkurentnosti poslovnih subjekata koje pokreću i vode žene preduzetnici, unapređenje dostupnosti i privlačnosti preduzetništva i poslovanja za žene i dodatna podrška specifičnih oblasti preduzetništva žena.

Usvojen je i budžet Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za ovu godinu u iznosu od 2.533.006 KM, kao i izvještaj ove komisije o radu za 2017. godinu.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će poslanici naknadno biti obaviješteni o terminu nastavka druge redovne sjednice, na čijem dnevnom redu je još deset tačaka.

 

(BHRT)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Uhapšen sarajevski voditelj i humanista Almir Čehajić

Almir Čehajić poznatiji kao Batko uhapšen je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje...

Otvoren zajednički granični prelaz između BiH i Crne Gore

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković otvorili su danas na putu Nikšić-Bileća zajednički granični prelaz “Vraćenovići”, vrijednosti investicije...

Republika Srpska: Na privatnim proslavama zabranjuje se okupljanje za više od deset osoba

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić rekao je da se zabranjuje do 16. novembra okupljanje više od 10 osoba.   - Ovdje se...

Wimbledon 2021. spreman i za takmičenje bez publike

Najslavniji teniski turnir koji se održava na travnatim terenima All England Cluba u Wimbledonu, a koji je ove godine otkazan zbog pandemije izazvane širenjem...

Počinje nova sezona Lige prvaka

Nepuna dva mjeseca nakon što je Bayern u finalu u Lisabonu pobijedio PSG sa 1-0 osvojivši svoj šesti europski naslov, ovoga tjedna kreće novo...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -