Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Na današnji dan ‘84. otvorene ZOI u Sarajevu

Na današnji dan prije 35 godina počele su 14. Zimske olimpijske igre, čiji je domaćin bilo Sarajevo. Tokom narednih deset dana, glavni grad BiH postao je centar svijeta i temelj svim budućim zimskim olimpijadama.

Sarajevo je za organizatora 14. Zimskih olimpijskih igara izabrao Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini.

Bila je to prva zimska olimpijada u nekoj socijalističkoj zemlji, a u organizaciju su utrošena velika sredstva.

Maskota 14. Zimskih olimpijskih igara bio je Vučko, kreacija Slovenca Jože Trobeca, koja je i 35 godina kasnije ostala simbol Sarajeva.

Osim dobro organizovanih igara, rezultat sedmogodišnjih priprema su i izgrađene saobraćajnice, hotelski kompleksi kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski liftovi i brojni drugi objekti.

U programu je bilo alpsko skijanje, bob i sankanje, hokej i umjetničko klizanje, biatlon, nordijsko skijanje i skokovi. Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta.

U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika, a otvaranje XIV zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a.

Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić, a jedna od najzanimljivijih priča je ta, da je nakon mjeseci bez snijega, nakon što je olimpijski plamen upaljen, tačno u 15:44 sati (7. februara), snijeg počeo padati.

14. Zimske olimpijske igre ostale su zapamćene i po nekoliko vječnih dostignuća i zanimljivosti.

Legendarni Jure Franko postao je prvi Jugoslaven koji je osvojio medalju na zimskim olimpijskim igrama. Austrija je podbacila osvojivši svega jednu bronzu. Senegalac Lamine Guèye u Sarajevu je postao prvi crnac iz Afrike koji se takmičio u skijanju na zimskoj olimpijadi. Jayne Torvill i Christopher Dean iz Velike Britanije osvojili su maskimalan broj bodova u umjetničkom klizanju, ocjenu koja nije ponovljeno do danas.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara, 19. februara, tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Juan Antonio Samaran je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada.

“Doviđenja drago Sarajevo”, bile su riječi Samarana.

 

(Izvor: BHRT, Foto: Historija.ba)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -