Utorak, 20 Oktobra, 2020
No menu items!

Konstituisan Dom naroda PSBiH

Četiri mjeseca nakon provedenih izbora, konstituisan je Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime je kompletirana zakonodavna vlast u našoj zemlji.

Funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine će obnašati Bakir Izetbegović. Za izbor Izetbegovića je glasalo 12 delegata, a dva su bila uzdržana.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda izabran je Dragan Čović, također sa 12 glasova za i dva uzdržana.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda bit će Nikola Špirić sa 12 glasova za i dva uzdržana.

Sistemom rotacije, predsjedavajući, odnosno zamjenici će se mijenjati svakih osam mjeseci.

Izetbegović se zahvalio u svoje i u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda na ukazanom povjerenju, te novom sazivu Doma naroda poželio uspjeh u radu. Najavio je da će naknadno odlučiti o datumu održavanja naredne sjednice, čime je današnja konstituirajuća sjednica Doma naroda zaključena.

Oformljeni klubovi naroda

Konstituisani su klubovi naroda, te izabrani njihovi predsjedavajući i zamjenici. Predsjedavajući Kluba Bošnjaka je Asim Sarajlić (SDA), a njegov zamjenik je Denis Bećirović (SDP).

Za predsjedavajuću Kluba Hrvata izabrana je Lidija Bradara, a za zamjenika Bariša Čolak, oboje iz HDZ BiH.

Sredoje Nović je predsjedavajući Kluba Srba, dok je za zamjenika izabrana Dušanka Majkić, oboje iz SNSD-a.

Delegati su prešli na drugu tačku dnevnog reda, odnosno izbor rukovodstva Doma naroda.

Na početku konstitutivne sjednice novoizabrani delegati dali su svečanu izjavu, kojom su se zakleli da će poštovati odredbe Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Izgovarajući svečanu izjavu zavjetovali su se na zaštitu i zauzimanje za ljudska prava i slobode te zaštitu interesa svih naroda i građana.

Nović je u obraćanju delegatima izrazio nadu da će unutar ovog doma, bez obzira na to iz kojeg naroda i partije dolazili te kakve političke stavove delegati imali, preovladavati tolerancija i međusobno uvažavanje.

Delegatima uručena uvjerenja o dodjeli mandata

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Branko Petrić prethodno je novoizabranim delegatima uručio uvjerenja o dodjeli mandata.

Od ukupno 15 delagata koliko broji ovaj dom, uvjerenja je primilo 14 delegata, dok je jedan delegat – Denis Bećirović iz Kluba Bošnjaka bio odsutan zbog smrtnog slučaja u porodici. Njemu će uvjerenje biti uručeno na prvoj narednoj sjednici Doma naroda.

“Ovim se izborni proces privodi kraju i želim da čestitam svima koji su preuzeli mandate”, rekao je Petrić.

Iz Republike Srpske u Dom naroda imenovani su: Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Lazar Prodanović i Sredoje Nović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Članovi državnog Doma naroda iz Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda su: Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Stranke demokratske akcije (SDA), Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Prema potvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) te Zlatko Miletić iz Demokratske fronte (DF).

Specifičnost ovog saziva Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je što u njemu sjede čak tri predsjednika političkih stranaka – Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Fahrudin Radončić.

(BHRT)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Obavještenje Inspektorata Brčko distrikta

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine...

DVIJE UBJEDLJIVE POBJEDE KADETKINJA KK LAVOVI NA STARTU ŽENSKE OMLADINSKE LIGE BOSNE I HERCEGOVINE

Proteklog vikenda u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli održan je prvi turnir ovosezonskog izdanja Ženske omladinske lige Bosne i Hercegovine u konkurenciji kadetkinja. Košarkašice KK...

Određen pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta, koji su osumnjičeni da...

Brčanska Policija obilježila Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se u svijetu obilježava 18. listopada, danas je na Trgu mladih u Brčkom postavljen štand...

Tanja Karać prvakinja države u konkurenciji juniorki

Na prvenstvu Bosne i Hercegovine u Taekwondou koje je održano u Zenici 18.10.2020.godine Taekwondo klub "Goku" Brčko nastupio je sa 5 takmičara. Prvakinja države u...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -