Četvrtak, 29 Oktobra, 2020
No menu items!

Finci: U BiH se 15 godina ništa nije radilo na vraćanju oduzete imovine, a uslov EU je jasan

Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci napominje za Klix.ba da je restitucija jedno od onih pitanja koja će dati odgovor da li je Bosna i Hercegovina zaista spremna za članstvo u Evropsku uniju.

“Punih 15 godina se ništa nije radilo na restituciji. Vidjet ćemo hoće li nova rukovodstva Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH imati u planu donošenja zakona o restituciji”, kazao je Finci za Klix.ba.

Nacionalizovana imovina

Rezolucijom se potiče BiH da osigura pravo na vlasništvo, unaprijedi nedostatak sveobuhvatnog zakonodavnog okvira u pogledu zahtjeva za povrat i potiče vlasti da se zainteresovanim stranama pokrenu dijalog o pitanjima u vezi s povratom ili odštetom za oduzeto vlasništvo.

Finci objašnjava da je riječ o imovini vjerskih zajednica, privrednih subjekata i fizičkih osoba koje su imale imovinu.

“Riječ je o povratu imovine nacionalizovane od 1945. do 1968. godine, do kada su trajale nacionalizacije. A riječ je o imovini i vjerske zajednice i privrednih subjekata i građana. Vrlo je teško govoriti o iznosu imovine, jer zavisi u kojem momentu cijenite tu vrijednost imovine. To su nekretnine sagrađene prije 70 i više godina”, kazao je Finci.

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH, je prilikom posjete Izraelu rekao da je jevrejska imovina u BiH vrijedna blizu šest milijardi maraka, ali Finci sumnja u vjerodostojnost takve procjene.

“BiH nema toliko para. Ali niti je 6 milijardi jevrejska imovina, niti imovina pripada samo vjerskim zajednicama. Prema podacima koje imaju vjerske zajednice, manje od sedam posto ukupne imovine pripada vjerskim zajednicama, dok 93 posto pripada građanima”, rekao je Finci za Klix.ba.

Uslov Evropske unije

Finci podsjeća da je entitet RS donio svoj zakon o povratu imovine 2001. godine, ali da ga je visoki predstavnik stavio van snage s obrazloženjem da se zakon o povratu imovine mora donijeti na državnom nivou.

“Gospodin Milorad Dodik traži da se vrati sve ono što je oteto iz nadležnosti entiteta. RS neće da čuje o jedinstvenom zakonu jer to nije napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ima tačka koja kaže da sve što nije nabrojano kao nadležnost države je nadležnost entiteta”, istakao je Jakob Finci.

(Klix.ba)
- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Njemačka od 2. novembra ide u lockdown, izlazak vani samo sa članovima vlastitog domaćinstva

Nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel sa premijerima saveznih država, rečeno je da je razgovarano o novim mjerama te...

Pokrenuta kampanja s ciljem povećanja izlaznosti mladih

Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini pokrenula je zajedničku GOTV (Go Out To...

U RS-u se od ponedjeljka otvaraju škole, Vučić obećao Dodiku da neće zatvoriti granicu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj press konferenciji u Banjoj Luci je kazao da se škole na području Republike Srpske ponovo otvaraju u...

Bivši direktor aerodroma u Tuzli osumnjičen za zloupotrebu milion KM

Bivši direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Rifet Karasalihović osumnjičen je za počinjenje 15 krivičnih djela uz zloupotrebu novčanog iznosa od milion konvertibilnih maraka. Policijski službenici...

Usvojen Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja

Vlada Brčko distrikta BiH na održanoj 125. vanrednoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju programa samozapošljavanja na području Brčko distrikta BiH u 2020....
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -