Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Dodik: Privatizacija u BiH je osigurala nekoliko bogatih porodica

Dodik je u obraćanju na Ekonomskom forumu Bosne i Hercegovine 2019. u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu kazao da je ohrabren činjenicom da se ekonomija stavlja na dnevni red i da se pokušavaju naći odgovori na izazove.

“Ako nema odgovora, ne možemo praviti ni strategiju. Bh. ekonomija izložena je mnogim neuspjesima u historiji”, rekao je Dodik.

On je kazao kako smatra da su bh. vlasti olako nasjele na to da prodaju sve banke i da ni danas BiH nije uspjela zaposliti broj ljudi koji je bio zaposlen prije rata. Što se tiče odlaska mladih ljudi, on je kazao da u svemu ima krivice i strategija razvijenih zemalja koje traže radnu snagu i povlače potencijale s ovih prostora.

“Prije nekoliko godina nije bilo moguće dobiti desetak radnih mjesta”, kazao je Dodik.

Istakao je da je ključni problem radna snaga koja odlazi u zemlje Evrope te na taj način prazni ekonomske i socijalne mogućnosti. On je rekao da vlasti trebaju zaustaviti odlazak mladih, a da to sve ovisi o investicijama.

On je pitao kako misle u okviru kursa KM prema Euru očekivati da BiH može biti konkurentna. Prisutne je pitao i je li konačno vrijeme da se o tome razgovara.

Žestoko je kritikovao politiku i rukovodstvo Centralne banke BiH koja ne čini ništa kako bi investirala u bh. privredu. Iznio je podatak o kamatama koje je BiH plaćala stranim bankama, dodajući da je vrijeme da se putem obveznica počne razvijati privreda.

“Mislim da ima energije da se to uradi i da se maknemo od starih navika. Smatram da smo prerano gurnuti na slobodno tržište. Nakon privatizacije izgubili smo i radna mjesta i potencijal. Privatizacija koja nam je nametnuta osigurala je nekoliko bogatih porodica koje su usmjerene da očuvaju same sebe”, rekao je Dodik.

Kako kaže, BiH se sa stanovišta mnogih elemenata mora reformirati počevši od Centralne banke BiH do bankarskog sektora. Dodik je kazao i da se zalaže za dolazak stranih investitora u našu zemlju.

“Bez domaćih investitora nećemo moći napraviti ono što mislimo. U tom pogledu, u okviru debata, trebalo bi tražiti odgovor na pitanje kako osigurati zamah”, kazao je Dodik.

On je rekao da je rast BDP-a utemeljen na porastu izvoza pitajući se šta će biti ukoliko se uspori izvoz zbog stanja u zemljama u koje sada izvozimo. Istakao je da je BiH usmjerena ka EU i da je dobra vijest što će BiH do septembra imati mišljenje Evropske komisije.

“Kada bi BiH dobila status kandidata, svakako bi bila u drugoj orbiti i kretala bi se na drugi način”, rekao je Dodik.

Dodao je da je dobro što se BiH mora pripremiti za evropske fondove, ali da dosadašnja praksa govori kako će naša zemlja sigurno propustiti i tu priliku.

“Politička stabilnost jeste važna stvar, a ovo što mi imamo u BiH, mi smo na to navikli. BiH je bila manje izložena terorističkim napadima nego što su bile zemlje EU. Dakle, postoji ta stabilnost”, kazao je Dodik.

(Klix.ba)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti