Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Cijene nafte skočile više od pet odsto

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su snažno porasle, dostignuvši najviše nivoe od novembra prošle godine, jer se članice OPEK-a pridržavaju dogovora o smanjenju proizvodnje i jer je Saudijska Arabija najavila i daljnje rezove.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice skočila je 6,8 odsto, na 66,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 5,5 odsto, na 55,60 dolara.

Skok cijena nafte na najviši nivo od novembra prošle godine zahvaljuje se podacima koji pokazuju da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njeni partneri na čelu s Rusijom pridržavaju prošlogodišnjeg dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno.

Uz to, vodeća članica OPEK-a Saudijska Arabija najavila je da će u martu smanjiti proizvodnju za daljnjih pola miliona barela dnevno, više nego što je dogovoreno.

Dodatnu podršku cijenama pružilo je zatvaranje dijela saudijskog polja Safanija, najvećeg naftnog polja na moru s proizvodnim kapacitetom nešto većim od milion barela dnevno.

Prema navodima Rojtersa, dio polja zatvoren je prije otprilike dvije sedmice i trenutno nije jasno kada će ponovo proraditi punim kapacitetom.

Američke sankcije Venecueli i Iranu takođe ograničavaju ponudu nafte na svjetskim tržištima, a u takvom okruženju analitičari procjenjuju da bi OPEK u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju na tržište mogao plasirati 2,5 miliona barela nafte dnevno manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Podršku cijenama pružaju i vijesti o napretku trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, nakon prošlogodišenjg carinskog rata koji je poremetio svjetske trgovinske tokove i izazvao usporavanje rasta globalne privrede.

Ako se uskoro postigne dogovor između Vašingtona i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvije najveće privrede mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizovati, što bi uticalo i na potražnju za energentima.

Naime, već duže vrijeme se usporava rast najvećih svjetskih privreda, posebno kineske i evrozone, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, između ostalog, i naftom.

Zbog toga će i u idućem razdoblju podaci o kretanjima u najvećim svjetskim privredama najviše uticati na cijene nafte, kao i podaci o kretanju proizvodnje crnog zlata u članicama OPEK-a, ali i u SAD-u.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u dostigla je početkom godine rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je dosad najveći nivo proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Zbog toga, ali i zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na prošlu, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako se nastavi rast cijena nafte, te planove bi mogli i odgoditi.

(BHRT)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...

IZVJEŠTAJ OPERATIVNO KOMUNIKACIJSKOG CENTRA

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: IZVJEŠTAJ OPERATIVNO KOMUNIKACIJSKOG CENTRA 112 redni broj služba vrsta...

Ponovo rekord u BiH: Preko 920 novozaraženih korona virusom, 14 preminulih

Entitetski zavodi objavili su nove podatke o broju zaraženih u Bosni i Hercegovini. U posljednja 24 sata registrovano je preko 920 novih slučajeva u...

Federacija BiH: Preporuke za građane u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva je donio i nove preporuke. Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -