Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Minesota na -40 stepeni Celzijusa

Sjever SAD zaleđen je zbog polarne temperature i vjetrova koji dolaze s Arktika zbog čega su vlasti uvele hitne mjere zaštite stanovništva. Da bi zaštitili oči od ledenog vjetra mnogi stanovnici su nosili maske za skijanje.

Masa arktičkog vazduha izazvaće ekstremno niske temperature, koje će se, uz dodatni faktor vjetra, osjećati kao hladnoća od minus 34 do minus 51 stepen Celzijusa na jsevernim ravnicama, u oblasti Velikih jezera i u sjevernom dijelu američkog Srednjeg zapada, navela je meteorološka služba.

Na sjeverozapadu Minesote u šest ujutro u malom mjestu Mahnomenu, temperatura je pala na minus 40 stepeni Celzijusa, a zbog vjetra, osjećala se kao da je minus 53 stepena.

Vlasti američkih država Ilinois, Viskonsin i Mičigen izdale su upozorenje za današnji dan, koji će, kako se očekuje, biti najhladniji dan u ovom hladnom talasu koji pogađa 60 miliona stanovnika.

Stanovnici Čikaga, trećeg po veličini grada u zemlji, koji je ranije nazvan Vjetroviti grad, probudili su se sa pogledom na blokove leda na kanalima i kod jezera Mičigen.

Da bi zaštitili oči od ledenog vjetra mnogi stanovnici su nosili maske za skijanje.

U gradu je u 4.00 jutros bilo minus 28 stepeni Celzijusa, čime je nadmašen rekord u hladnoći za 30. januar, koji je postignut 1966. sa minus 26 stepeni.

Očekuje se da će se temperatura spustiti na minus 30 tokom prijepodneva i malo podići na minus 26 popodne.

“Potrebno nam je da svako odradi svoj dio posla i osigura da ste vi i vaše porodice pripremljeni”, rekao je Džej Bi Pricker, guverner Ilinoisa.

U državi Mičigen na snazi je upozorenje na polarni vjetar do sutra popodne, navodi tamošnji meteorološki servis i poziva satanovništvo da bude izuzetno obazrivo.

Kako se navodi, hladan vjetar može da izazove promrzline na koži izloženoj hladnoći samo deset minuta. U hladnoći, koja se spušta od arktičkog kruga i kreće ka istočnoj obali SAD, šest ljudi je već izgubilo život, a došlo je i do raznih poremećaja, prenose mediji.

Željeznička kompanija Amtraks za danas je obustavila vozove za Čikago, a do daljnjeg su zaustavljeni i prigradski vozovi. Na dva aerdroma u Čikagu, O'her i Midvej otkazano je 1.500 letova.

Iz gradske uprave preko Tvitera se poručuje stanovnicima da ostanu kod kuće na toplom.

Škole u Čikagu biće zatvorene danas i sutra.

Više saveznih zgrada, društvenih centara, biblioteka i čak policijskih stanica otvorilo je vrata za one kojima je potrebno da se ogriju, posebno za oko 16.000 beskućnika u tom gradu.

“Dodajemo krevete u prihvatilištima. Niko, kome je potrebno mjesto na toplom, neće biti vraćen”, rekao je demokratski gradonačelnik Ram Emanuel.

U Mineapolisu i obližnjem Sent Polu brojna skloništa ostaće otvorena 24 sata.

Zbog pogoršanih vremenskih uslova američka pošta prekinula je distribuciju pošte danas u šest američkih država.

Prema CNN, to su Ilinois, Ajova, Minesota, Sjeverna i Južna Dakota i Viskonsin.

Hladnoća se prognozira do kraja nedjelje, a hladni talas kreće se prema istočnoj obali SAD.

 

(Izvor: BHRT, Foto: AP)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

U BiH 999 novozaraženih, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini registrovano je ukupno 999 novih slučajeva koronavirusa. To je za 73...

Presjek stanja: U Brčkom šest novih slučajeva zaraze virusom korona

Saopštenje Štaba za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH Presjek stanja za 22.10.2020. godine Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri...

Miralem Pjanić zauzeo svoju poziciju

Miralem Pjanić odigrao je prvu utakmicu za Barcelonu u početnom sastavu. Bh. reprezentativac zauzeo je svoju poziciju u utakmici Lige prvaka protiv Ferenvaroša. I sve je...

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata s ljudima, osim putovanja na...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -