Četvrtak, 22 Oktobra, 2020
No menu items!

Maduro prekinuo diplomatske odnose sa SAD

Lider Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas Maduro) prekinuo je diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon što je Vašington priznao opozicionog lidera Huana Guaida (Juan Guaido) za privremenog predsjednika Venecuele.

Maduro je američkim diplomatama dao 72 sata da napuste zemlju.

Do zaoštravanja krize u Venecueli došlo je juče, kada se Guaido, tokom masovnih protesta opozicije, proglasio predsjednikom. SAD su tada objavile da “bivši predsjednik Maduro” više nema ovlasti i pozvale venecuelansku vojsku da podrži Guaida, prenosi BBC.

Vojska je do sada ostala lojalna Maduru.

Američki Stejt department u međuvremenu je saopštio da Maduro nema ovlaštenje da prekine diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“SAD ne priznaju Madurov režim (…) Stoga, SAD ne smatraju da bivši predsjednik Maduro ima pravno ovlaštenje da prekine diplomatske odnose sa SAD ili da naše diplomate proglasi nepoželjnim”, navodi se u saopštenju.

Stejt department je pozdravio to što je Guaido poručio “svim diplomatskim misijama u Venecueli da Venecuela namjerava da održi diplomatske odnose sa svim zemljama”. SAD će održavati odnose s Venecuelom “preko vlade vršioca dužnosti predsjednika Guaida, koji je pozvao diplomatsku misiju da ostane u Venecueli”, navelo je američko ministarstvo i dodalo da je Vašington “spreman da podrži” Guaida u “uspostavljanju prelazne vlade”.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) poručio je da Sjedinjene Američke Države neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu predsjednika Nikolasa Madura, koji im je dao rok od 72 sata da napuste njegovu državu.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izrazio je nadu da će cijela Evropa podržati demokratske snage u Venecueli. Tusk je na Tviteru naveo da parlament Venecuele uključujući Huana Guaida ima demokratski mandat koji su mu dali građani.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Antonio Guterres) pozvao je na “dijalog” u Venecueli da bi se spriječila eskalacija koja bi dovela do “katastrofe”.

Sinoć su u Karakasu zabilježeni sukobi između pripadnika snaga bezbjednosti i pristalica opozicije. Do nasilja je došlo nakon što je nekoliko desetina pristalica opozicije blokiralo glavni put u jednoj gradskoj četvrti.

Policija je koristila suzavac da rastjera okupljene. Za sada nema izvještaja o tome da li je bilo povrijeđenih ili privedenih.

U Karakasu su sinoć istovremeno održani skupovi pristalica opozicije i vlasti u Venecueli.

 

(Izvor: BHRT / Foto: BBC)

 

 

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

VRAĆA SE KARANTIN: Češka uvela zabranu kretanja stanovništva

Vlada Češke je preduzela daljnje korake u borbi protiv pandemije Covid-19. Od četvrtka je vlada naredila ograničenja kretanja i kontakata...

SBB BRČKO DISTRIKTA BiH ZBOG POGORŠANJA  EPIDEMIOLOŠKE  SITUACIJE  PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH  SKUPOVA  U  ZATVORENOM PROSTORU

Zbog drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije te povećenja broja oboljelih od virusa Covid-19,  Izborni štab SBB-a Organizacija za Brčko distrikt BiH je donio odluku da...

IZVJEŠTAJ OPERATIVNO KOMUNIKACIJSKOG CENTRA

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: IZVJEŠTAJ OPERATIVNO KOMUNIKACIJSKOG CENTRA 112 redni broj služba vrsta...

Ponovo rekord u BiH: Preko 920 novozaraženih korona virusom, 14 preminulih

Entitetski zavodi objavili su nove podatke o broju zaraženih u Bosni i Hercegovini. U posljednja 24 sata registrovano je preko 920 novih slučajeva u...

Federacija BiH: Preporuke za građane u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva je donio i nove preporuke. Svim pravnim subjektima na području FBiH, preporučuje se...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -