Petak, 19 Aprila, 2024
No menu items!

Maduro prekinuo diplomatske odnose sa SAD

Lider Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas Maduro) prekinuo je diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nakon što je Vašington priznao opozicionog lidera Huana Guaida (Juan Guaido) za privremenog predsjednika Venecuele.

Maduro je američkim diplomatama dao 72 sata da napuste zemlju.

Do zaoštravanja krize u Venecueli došlo je juče, kada se Guaido, tokom masovnih protesta opozicije, proglasio predsjednikom. SAD su tada objavile da “bivši predsjednik Maduro” više nema ovlasti i pozvale venecuelansku vojsku da podrži Guaida, prenosi BBC.

Vojska je do sada ostala lojalna Maduru.

Američki Stejt department u međuvremenu je saopštio da Maduro nema ovlaštenje da prekine diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“SAD ne priznaju Madurov režim (…) Stoga, SAD ne smatraju da bivši predsjednik Maduro ima pravno ovlaštenje da prekine diplomatske odnose sa SAD ili da naše diplomate proglasi nepoželjnim”, navodi se u saopštenju.

Stejt department je pozdravio to što je Guaido poručio “svim diplomatskim misijama u Venecueli da Venecuela namjerava da održi diplomatske odnose sa svim zemljama”. SAD će održavati odnose s Venecuelom “preko vlade vršioca dužnosti predsjednika Guaida, koji je pozvao diplomatsku misiju da ostane u Venecueli”, navelo je američko ministarstvo i dodalo da je Vašington “spreman da podrži” Guaida u “uspostavljanju prelazne vlade”.

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) poručio je da Sjedinjene Američke Države neće povući svoje diplomate iz Venecuele po nalogu predsjednika Nikolasa Madura, koji im je dao rok od 72 sata da napuste njegovu državu.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izrazio je nadu da će cijela Evropa podržati demokratske snage u Venecueli. Tusk je na Tviteru naveo da parlament Venecuele uključujući Huana Guaida ima demokratski mandat koji su mu dali građani.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš (Antonio Guterres) pozvao je na “dijalog” u Venecueli da bi se spriječila eskalacija koja bi dovela do “katastrofe”.

Sinoć su u Karakasu zabilježeni sukobi između pripadnika snaga bezbjednosti i pristalica opozicije. Do nasilja je došlo nakon što je nekoliko desetina pristalica opozicije blokiralo glavni put u jednoj gradskoj četvrti.

Policija je koristila suzavac da rastjera okupljene. Za sada nema izvještaja o tome da li je bilo povrijeđenih ili privedenih.

U Karakasu su sinoć istovremeno održani skupovi pristalica opozicije i vlasti u Venecueli.

 

(Izvor: BHRT / Foto: BBC)

 

 

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti