Utorak, 20 Oktobra, 2020
No menu items!

Guaido: Amnestija Maduru ako pomogne da se vrati demokratija u Venecuelu

Venecuelanski opozicioni lider Huan Guaido ( Juan Guido) rekao je da će razmotriti mogućnost amnestije za predsjednika Nikolasa Madura (Nicolas Maduri) i njegove saradnike ako pomognu da se Venecuela vrati demokratiji.

Guaido, predsjednik Nacionalne skupštine Venecuele, rekao je to u četvrtak venecuelanskoj televiziji, u svojoj prvoj javnoj izjavi otkako se u srijedu proglasio za privremenog predsjednika zemlje, prenosi danas AP.

On je napomenuo da je slična amnestija imala ulogu u demokratskoj tranziciji u Čileu.

“Kada dođe trenutak, razmotrićemo to. Ove amnestije su na stolu za sve one koji su spremni da obnove ustavni poredak”, rekao je Guaido.

Guaido je obećao da će održati slobodne izbore “da bi se brzo krenulo u prevazilaženje ove krize”.

Maduro je prethodno rekao u obraćanju Vrhovnom sudu da se neće povući i da “nikada neće odustati od obaveza prema domovini”, prenio je TASS. On je inaugurisan 10. januara. SAD i države iz Grupe Lima, osim Meksika, odbile su da priznaju Madurov ponovni izbor za predsjednika.

SAD i više od deset latinoameričkih država, kao i Kanada i Velika Britanija, podržale su Guaida.

Rusija je osudila vanjsku podršku lideru opozicije kao kršenje međunarodnog prava i napomenula da to vodi “direktno u krvoproliće”. Kina, Meksiko i Turska takođe su podržali Madura.

Maduro optužuje SAD da su podržale pokušaj puča protiv njega, zbog čega je prekinuo diplomatske odnose sa tom zemljom, inače najvećim trgovinskim partnerom Venecuele.

Američki Stejt department je saopćio da Maduro nema ovlaštenje da prekine diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

U međuvremenu, Stejt department je u četvrtak naložio  diplomatama i osoblju ambasade SAD-a u Venecueli da napuste tu zemlju iz bezbjedonosnih razloga, ali dodao da će američka ambasada u Karakasu ostati otvorena, prenosi danas AP.

Do toga je došlo,nakon što je administracija Američkog predsjednika Donalda Trampa odbacila Madurov nalog o raskidu diplomatskih odnosa sa SAD-om i odlasku američkih diplomata iz Venecuele do vikenda.

Antivladini protesti u Venecueli su počeli 21. januara, a do sada su uhapšene 364 osobe, prenosi TASS.

Međutim, tokom protesta izbili su i sukobi između demonstranata i bezbjedinosnih snaga, što je dovelo i do žrtava, javlja Telegraf.

Prema podacima nevladinih organizacija, ubijeno je 26 demonstranata.

 

(Izvor: BHRT / Foto: AP)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH, Vojin Mitrović, rekao je danas u Brčkom da je na sastanaku...

Obavještenje Inspektorata Brčko distrikta

S ciljem preventivnog djelovanja, a u skladu s odredbom člana 6. Zakona o inspekcijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Brčko distrikta Bosne...

DVIJE UBJEDLJIVE POBJEDE KADETKINJA KK LAVOVI NA STARTU ŽENSKE OMLADINSKE LIGE BOSNE I HERCEGOVINE

Proteklog vikenda u Univerzitetskoj dvorani u Tuzli održan je prvi turnir ovosezonskog izdanja Ženske omladinske lige Bosne i Hercegovine u konkurenciji kadetkinja. Košarkašice KK...

Određen pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor još dvojici zastupnika u Skupštini Distrikta, koji su osumnjičeni da...

Brčanska Policija obilježila Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se u svijetu obilježava 18. listopada, danas je na Trgu mladih u Brčkom postavljen štand...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -