Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Davos: Svjetski ekonomski forum bez lidera većine najrazvijenijih zemalja

U švajcarskom skijalištu Davos, nakon sinoćnje ceremonije otvaranja, danas počinje redovni godišnji Svjetski ekonomski forum, koji će okupiti oko 3.000 ličnosti iz svijeta biznisa, politike i nevladinog sektora.

Među njima će, međutim, biti samo trojica lidera industrijski najrazvijenijih zemalja: japanski premijer Shinzo Abe, njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Giuseppe Conte.

Redovni skup svjetskih poslovnih i političkih lidera u Davosu proći će ove godine bez nekih od najvećih imena, pošto svjetski zvaničnici rješavaju domaće probleme.

Američki predsjednik Donald Trump povukao se prije više od sedam dana uz obrazloženje da će u Vašingtonu rješavati pitanje obustave finansiranja državnih službi.

Američku delegaciju će činiti državni sekretar Mike Pompeo, ministar za trgovinu Wilbur Ross i ministar finansija Steven Mnuchin.

Novi brazilski predsjednik s krajnje desnice Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro) održaće uvodni govor u popodnevnim satima. To je Bolsonarovo prvo međunarodno pojavljivanje otkako je položio zakletvu kao brazilski predsjednik početkom januara. Iako je kontroverzni populistički čelnik već objavio plan o privatizaciji infrastrukture, još je nejasno da li će on zaista zagovarati ultraliberalnu ekonomsku politiku.

Britanska premijerka Theresa May takođe ostaje kod kuće, zbog krize u vezi sa sporazumom za “Bregzit”, a dolazak je otkazao i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji ne želi imidž bahatog lidera dok širom zemlje traju protesti.

Ove godine u Davosu neće biti ni kineskog predsjednika Xi Jinpinga, ni indijskog premijera Narendre Modija.

Svjetski ekonomski forum traje od 22. do 25 januara, a za to vrijeme će biti održano oko 350 javnih diskusija.

“Forumom u Davosu će dominirati visok nivo zabrinutosti zbog tržišta akcija, usporavanja rasta i međunarodne politike,” rekao je za Rojtersu Nariman Behravesh, glavni ekonomista “IHS Markita”.

Ovakvo raspoloženje je posljedica trgovinskih sporova, napetih međunarodnih odnosa, dešavanja oko “Bregzita” i usporavanja privrednog rasta zbog kojeg mnogi strahuju od nove recesije.

U Davos dolaze i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), Christine Lagarde, američki milijarder i saosnivač Microsofta Bill Gates, koji će govoriti na panelu posvećenom finansijskim inovacijama, ali i britanski princ William.

Iz WEF-a su poručili da će se 65 šefova država i vlada, i oko 40 čelnika međunarodnih organizacija, među kojima i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, pojaviti na forumu, dok je predsjednik WEF-a, Berge Brende kazao da će čak 37 šefova država ili vlada biti iz Evrope i Euroazije.

 

(Izvor: BHRT / Foto: WEF)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti