Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošloga tjedna, već trećega zaredom, što se zahvaljuje smanjenju proizvodnje OPEC-a i nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o trgovini.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 3,6 posto, na 62,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,3 posto, na 53,80 dolara.

Nakon što su u 2018. potonule više od 20 posto, u prva tri tjedna ove godine cijene su nafte nadoknadile veći dio tog gubitka.

Podršku cijenama pruža nedavni dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera na čelu s Rusijom o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno od početka ove godine, javlja SEEbiz.

Pritom će OPEC smanjiti proizvodnju za 800 tisuća barela dnevno, a nezavisni proizvođači za 400 tisuća barela, što bi trebalo smanjiti neravnotežu između ponude i potražnje.

Ulagače je prošloga tjedna ohrabrilo izvješće OPEC-a prema kojemu su njegove članice smanjile proizvodnju već u prosincu prošle godine, prije nego što je dogovor stupio na snagu.

Tako je OPEC-ova proizvodnja nafte u prosincu pala za 751 tisuću barela dnevno, na 31,58 milijuna barela, što je najveći mjesečni pad u posljednje gotovo dvije godine.

Podršku cijenama pružaju i nagađanja da bi SAD mogao pooštriti sankcije Iranu jer uskoro ističe američko odobrenje izuzeća koje je u lanjskom studenom dobilo osam najvećih kupaca iranske sirove nafte – Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Turska, Italija, Grčka i Tajvan. Te zemlje, unatoč sankcijama, mogu i dalje, do travnja ili svibnja, uvoziti iransku naftu.

Savjetodavna kuća Euroasia Group smatra da će Kina, Indija, Japan, Južna Koreja i Turska vjerojatno dobiti produljenje izuzeća, ali da će Italija, Grčka i Tajvan vjerojatno izgubiti tu mogućnost. To bi izazvalo pad iranskog izvoza nafte na oko 1,1 milijun barela dnevno.

Pozitivno na tržište nafte, kao i na svjetska financijska tržišta, utječu i naznake napretka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine, što bi moglo utjecati na stabilizaciju rasta najvećih svjetskih gospodarstava, a time i potražnje za energentima.

Polovicom tjedna ulagače je na oprez naveo podatak da je proizvodnja sirove nafte u SAD-u prethodnoga tjedna dosegnula rekordnih 11,9 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Od siječnja prošle godine proizvodnja u SAD-u skočila je za 2,4 milijuna barela dnevno, što na tržištima izaziva strah u vezi prekomjerne ponude na tržištima.

 

(BHRT)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Danas u Brčkom registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona

Na području Brčko distrikta danas je registrovano 46 novih slučajeva zaraze virusom korona. Radi se o dvadeset i dvije...

U Hrvatskoj 2.772 novozaraženih, 20 osoba umrlo

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 2.772 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 20 osoba je umrlo, a broj hospitaliziranih prešao je 1.000, izvijestio...

Novih 295 zaraženih u Sarajevu, uz tri preminule osobe i 117 oporavljenih

U protekla 24 sata preminule su tri osobe, a 117 se oporavilo, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS. Broj hospitaliziranih danas je 128,...

Preminuo mitropolit Amfilohije

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije Radović preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u 8:20 sati, objavila je MCP. Od 6. oktobra bio je u KCCG...

POLITIČKA ORGANIZACIJA NAROD I PRAVDA BRČKO DISTRIKT BiH PREKIDA ODRŽAVANJE PREDIZBORNIH SKUPOVA

Svjesni situacije da se u Brčko distriktu BiH svakim danom povećava broj oboljelih od koronavirusa te da je nemoguće predvidjeti tok djelovanja virusa, politička...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -