Ponedjeljak, 26 Oktobra, 2020
No menu items!

U Francuskoj podignut nivo sigurnosti, pooštrene kontrole na božićnim sajmovima

Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo je istragu za “ubistva i pokušaj ubistava u vezi sa terorističkim poduhvatom” i “zločinačko terorističko udruživanje”, javljaju jutros francuski mediji.

Francuska vlada je podigla nivo sigurnosti na “vanredan u slučaju napada”, a oko 350 policajaca i žžandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim, koji je godinama radikaliziran i dvaput je kršio zakon, rekao je rano jutros ministar unutarnjih poslova Christoph Cataner, dok lokalni mediji navode da je napadač porijeklom iz Strazbura i da ima 29 godina, kao i da je poznat po prekršajima u Francuskoj i Njemačkoj zbog kojih je izdržavao zatvorske kazne, a 2011. je osuđen na dvije godine zatvora uključujući šest mjeseci strogog zatvora.

Jučer ujutro su, prema navodima medija, žandarmi došli da ga uhapse u okviru istrage zbog pljačke koja je izvedena ljetos, ali on nije bio kod kuće.

Policija je pretražila njegov stan i pritom pronašla eksplozivni materijal, rekao je Stefan Moris iz policijskog sindikata FGP.

Osumnjičeni je sinoć, nešto prije 20.00 sati, ispalio više pucnjeva na prolaznike koji su bili na Božićnom sajmu, a navodno je i sam ranjen u razmijeni vatre s vojnicima.

Portparol francuske vojske izjavio je da napadač izgleda nije pucao na vojnike koji su patrolirali na sajmu i oko njega, već da je pucao na civile.

Očevici kažžu da je pucnjava trajala 15-ak minuta.

Lokalni mediji navode da je napadač, nakon pucnjave, ukrao taksi vozilo, a da vozača pritom nije povrijedio.

Policija je sinoć evakuirla centar grada, a osobe koje su se našle na mjestu pucnjave u trenutku kada su pucnji ispaljeni sklonjene su u okolne lokale.

Francuska vlada je pojačala sigurnost, pooštrila kontrole na granicama i na svim božićnim sajmovima u Francuskoj kako bi se izbjegla opasnost da se ovakav incident ponovi.

Škole u Strazburu danas su otvorene, ali Božićni sajam danas neće raditi, a zastave su spuštene na pola koplja, rekao je gradonačelnik.

AP napominje da je Božićni sajam u Strazburu najveći u Francuskoj, a da se nalazi u blizini gradske katedrale.

U Strazburu, na istoku Francuske, nalazi se sjedište Evropskog parlamenta, koji je, kao i više drugih institucija u tom gradu, zatvoren nakon pucnjave.

(Izvor: Fena/Foto: EPA)
- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Brčko: Registrovana još 3 nova slučaja zaraze virusom korona, preminula jedna osoba

Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Sa današnjim danom, kao i prethodna četiri dana, broj lica koji se nalazi pod zdravstvenim...

U protekla 24 sata u BiH preminulo 10 osoba, 1.132 novozaraženih

Ponovo je u Bosni i Hercegovini za dan zabilježeno više od 1.000 slučajeva novozaraženih od korone. Prema podacima entitetskih zavoda, u Federaciji je 729novozaraženih, a...

Dnevni izvještaj OKC-a

Na osnovu prikupljenih i obrađenih informacija po listi pitanja i dojavаma građana u protekla 24 časa dostavljamo vam sljedeći: redni broj služba vrsta informacije broj intervencija   1. Profesionalna vatrogasna jedinica 123 požari 0 tehničke...

KOŠARKAŠICE LAVOVA DRUGE NA MEĐUNARODNOM FINALU SPORTSKIH IGARA MLADIH

Ženska ekipa KK Lavovi Brčko u basketu 3×3 predstavljajući Bosnu i Hercegovinu osvojila je drugo mjesto na Međunarodnom finalu Sportskih igara mladih za 2020....

PREKO 1.250 NOVOZARAŽENIH OSOBA U POSLJEDNJA 24 SATA U BIH

U Bosni i Hercegovini su potvrđen je još 1.251 slučaj zaraze koronavirusom, od 2.694 testirane osobe. Broj novozaraženih u odnosu na jučer veći je...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -