Četvrtak, 25 Aprila, 2024
No menu items!

Sarajevo i Zrinjski nastavili pobjedama, sudije još jednom ozbiljno oštetile Željezničar

Proteklog vikenda na bh. terenima odigrano je posljednje kolo prve polusezone Premijer lige BiH, ekipa Sarajeva pobjedom je ovjerila jesenju titulu, dok je Željezničar na Grbavici još jednom razočarao svoje navijače i doživio peti uzastopni poraz.

Prvi na teren u 19. kolu izašli su igrači Zrinjskog koji su u Mostaru dočekali fenjeraša Krupu, a Plemići su na praznom stadionu Pod Bijelim brijegom stigli do minimalne pobjede. Podsjećamo, Zrinjski je zbog incidenta na utakmici protiv Sarajeva kažnjen jednom utakmicom bez prisustva publike.

Vrijedna tri boda aktuelnom prvaku za ostanak u trci za šampionsku titulu donio je rezervista Marković u drugom poluvremenu. Do kraja regularnog toka Premijer lige BiH Zrinjski će još igrati protiv Širokog Brijega i Mladosti u gostima, kao i protiv Radnika na svom terenu.

U subotu su prvi na teren izašli igrači Zvijezde 09 i Tuzla Cityja, kao i Slobode i Mladosti.

U derbiju donjeg dijela tabele na izuzetno teškom terenu simboličnih 150 gledatelja nije vidjelo pretjerano efikasnu i dopadljivu igru, a na kraju je susret završen podjelom bodova. Tuzla City je rano stigla u vodstvo golom Hasanovića, a nakon nekoliko propuštenih prilika, gosti su brutalno kažnjeni u 31. minuti kada Huseinbašić pogađa za 1:1.

Sloboda je protiv Mladosti odlično otvorila meč i već u četvrtoj minuti pogotkom Barabana stiže u vodstvo, ali je Isaković u 76. minuti poravnao rezultat. Bez podrške domaćih navijača, s obzirom na to da je Tušanj također suspendovan na jednu utakmicu, činilo se da će domaći igrači ipak osvojiti samo bod, a onda u 87. minuti Alispahić pogađa za 2:1 i donosi veliku pobjedu svom timu.

Izuzetno važnu pobjedu ostvarila je i ekipa Sarajeva koja je tako na jesenju pauzu otišla s pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski, a Bordo tim je na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” pobijedio Čelik rezultatom 3:1.

Musemićevi izabranici u vodstvo su stigli u 36. minuti kada Pidro pogađa za 1:0, ali iako su bili s igračem manje Zeničani se nisu predali i preko Jurine stižu do poravnanja. Ipak, u drugom poluvremenu crno-crveni nisu imali snage da s igračem manje pariraju puno boljoj i kvalitetnoj ekipi Sarajeva, a pobjedu jesenjim prvacima donijeli su Rahmanović i Handžić.

Ekipa Željezničara još jednom je brutalno razočarala svoje navijače upisavši peti uzastopni poraz, što je najgori niz u historiji ovog kluba kada je riječ o Premijer ligi BiH. Ovoga puta puni plijen s Grbavice odnio je Široki Brijeg koji je slavio rezultat 3:2.

Širokobriježani su u vodstvo stigli već u drugoj minuti kad Marić pogađa za 1:0, ali Hajdarević u 18. vraća stvari na početak. Begonja je pogodio za novo vodstvo Širokog Brijega u 28. minuti, ali je Jazvić donio još jedno poravnanje Plavim. Kada se činilo da će Željezničar napokon prekinuti niz od četiri uzastopna poraza i da će osvojiti jedan bod, sudija Dragan Petrović potpuno neopravdano pokazuje na bijelu tačku i direktno donosi pobjedu Širokom Brijegu.

Treba reći da je ovo treći uzastopni penal koji je sviran protiv Željezničara i koji je direktno utjecao na poraze Plavih, zbog čega će sigurno biti puno žalbi s Grbavice.

Posljednji meč jesenjeg prvenstva odigran je u Gabeli gdje su GOŠK i Radnik odigrali meč bez pobjednika. Dušan Martinović je doveo goste u vodstvo u 53. minuti, a Mirsad Ramić je u 80. pogodio za konačnih 1:1.

Lista strijelaca

Listu strijelaca predvodi fenomenalni Nemanja Bilbija (Zrinjski) sa 14 pogodaka, a jedan manje ima Sulejman Krpić (Željezničar), njih dvojica su dali skoro polovinu pogodaka svojih ekipa (Zrinjski je postigao 30, a Željezničar 28 pogodaka).

Golgeter Sarajeva Mersudin Ahmetović je mrežu protivnika tresao 9 puta, a zanimljivo je da je četvrti strijelac lige sa 8 pogodaka Elvir Koljić koji već odavno ne igra za Krupu.

Ekipe su od danas na zimskoj pauzi koja je najduža na svijetu s obzirom na to da će na teren ponovo tek krajem februara, odnosno za nepuna tri mjeseca.

Svi rezultati 19. kola Premijer lige:

Zrinjski – Krupa 1:0 (gledatelja, bez publike)
Zvijezda 09 – Tuzla City 1:1 (gledatelja 150)
Sloboda – Mladost 2:1 (gledatelja, bez publike)

Sarajevo – Čelik 3:1 (gledatelja 2.000)
Željezničar – Široki Brije 2:3 (gledatelja 1.500)
GOŠK – Radnik 1:1 (gledatelja 150)

 

(Klix.ba)

Najnovije vijesti

Svjetski dan Roma

Na današnji dan (8.April) se obilježava Svjetski dan Roma kako bi se promicala svijest o romskoj kulturi, jeziku i povijesti,...

Započeti intenzivni radovi na Centru za upravljanje otpadom u Brčkom

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, Majazudin Vehabović, najavio je intenzivne radove na projektu Centra za upravljanje otpadom. Na današnjoj konferenciji...

Održan sastanak na temu “Kuda ide romska nacionalna manjina u Brčko distriktu BiH?”

U Brčko distriktu BiH, romska zajednica već duže vrijeme živi na marginama društva, suočena s nizom izazova i problemima. Povodom Svjetskog dana socijalne pravde,...

Stranka za BiH Brčko proširila svoje redove za dva nova člana

Predsjednik Stranke za BiH Brčko distrikta BiH, dr. Zijad Nišić, danas je u prostorijama stranke svečano uručio članske karte skupštinskom zastupniku Benjaminu Malkiću i...

Podignuta disciplinska tužba protiv sutkinje zbog odbijanja mjera zaštite Nizami Hećimović

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH potvrdilo je da je protiv sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, Lejle Numanović, podignuta disciplinska tužba zbog odbijanja mjera...
- Reklama -

Više vijesti