Petak, 30 Oktobra, 2020
No menu items!

Mediji: Makronov govor nije u potpunosti ubijedio “Žute prsluke”

Novi ustupci koje je predsjednik Francuske Emanuel Makron najavio u dugo očekivanom obraćanju naciji tek treba da ubijede pokret “žutih prsluka” koji danas nastavlja mobilizaciju dok se javnosti sve više pominje novi prostest u subotu, javljaju francuski mediji.

Mnogi Francuzi na društvenim mrežama kritikuju od jutros Makronovo obraćanje iz Jelisijeske palate jer oni smatraju nedostatkom poštovanja prema građanima.

Makron, kojeg je gledalo 21 miliona ljudi, obećao je niz ustupaka kako bi smirio krizu “žutih prsluka”, među kojima povećanje minimalne zarade od 2019. godine za 100 eura mjesečno kao i razne olakšice za zaposlene i penzionere sa malim primanjima.

Mnogi stručnjaci smatraju da ma koliko Makronovi ustupci mogu biti jaki, takve mjere nisu uspjele da u potpunosti smire bijes građana, koji su od 17. novembra mobilisani širom zemlje, a svake subote organizuju proteste u velikim gradovima.

“Žuti prsluci” navode da jesu vrata otvorena s vlastima, ali da će nastaviti da se bore.

Opozicija je takođe bila među prvima u reakcijama. Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon već je reagovao pozivom na nastavak protesta.

Predsjednica ekstremne desnice Marin Le Pen je rekla da je dobro što Makron odustaje od nekih poreza, ali konstatovala da predsjednik ne priznaje da narod osporova model koji on zagovara.

Predsjednik sindikata CGT Loran Berže je rekao da Makron nije razumio bijes jer je ponudio kratkoročna rješenja.

Sa političke strane, premijer Eduar Filip će se danas obratiti parlamentu dok su razni ministri pozvani da odgovore na pitanja građana.

Makron će danas imati sastanke s bankarskim i predstavnicima velikih preduzeća koje će zamoliti da učestvuju u zajedničkom naporu ka rješavanju krize.

(Izvor: BHRT/Foto: EPA)

- Reklama -
- Reklama -

Najnovije vijesti

Produžen pritvor Stojanu Bavarčiću zbog nezakonitog prijavljivanja birača za glasanje van BiH

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom produžio je pritvor Stojanu Bavarčiću*, osumnjičenom da je...

Održan zajednički sastanak Brčkog i entiteta na temu autoputa

Izgradnja saobraćajnih koridora kroz distrikt Brčko, koji će činiti trasu autoputeva od Vukosavlja ka Bijeljini i Sarajeva ka Beogradu, bila je tema prvog zajedničkog...

Grupa “Iron Maiden” najavila povratak u Zagreb

Muzička institucija "Iron Maiden" najavila je nastavak turneje"Legacy Of The Beast" po brojnim evropskim stadionima i arenama pa će ih tako fanovi iz regiona...

Presjek stanja u BiH: Preminula 21 osoba, 1.903 novozaraženih

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je skoro 2.000 novozaraženih i 21 smrtni slučaj. U protekla 24sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije...

U Republici Srpskoj devet preminulih i 649 novozaraženih

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 sata, izvršеnо је tеstirаnjе 1.371 lаbоrаtоriјskog uzоrkа, а virus je pоtvrđеn kоd...
- Reklama -

Više vijesti

- Reklama -