Svjedočenje posmatrača u Goraždu: Kako su članovi biračkog odbora lažirali rezultate

MARKETING
Foto: Klix.ba

Rezultati glasanja na Općim izborima 2018. godine nisu ozvaničeni ni četvrti dan nakon što je održan “praznik demokratije” u Bosni i Hercegovini, a preliminarni rezultati osporavani su još od izborne noći – zbog niza neregularnosti. Izbornu lakrdiju upotpunili su, kao šlag na tortu, nesposobni članovi biračkih odbora.

Jedan posmatrač iz Goražda, koji je izrazio želju da ne navodimo njegovo ime i prezime, prijavio je Koaliciji Pod lupom niz neregularnosti, navodeći uz ostalo da članovi biračkog odbora, na jednom biračkom mjestu, nisu znali upisati rezultate.

“Učestvovao sam u ponovljenom brojanju za jedno biračko mjesto (nije moje primarno). Članovi biračkog odbora nisu znali upisati rezultate. U slučajevima gdje je samo označen kandidat, a ne i stranka, nisu priznavali glas stranci. To je napravilo pomutnju u pokušaju od zapisnika”, istakao je on.

Naveo je kako je, na tom biračkom mjestu, značajan broj važećih listića izvučen iz nevažećih (na višim nivoima), ali i kako je problem predstavljalo zastrašivanje članova odbora i posmatrača koji su u posljednjem času odustali od učešća u izbornom procesu.

“To je ostavilo mjesta polupismenim članovima biračkih odbora da upotpune komediju od izbora”, naveo je goraždanski posmatrač.

Prisjetio se, također, da su članovi biračkog odbora, umjesto šifre općine, što je u slučaju Goražda 167, upisivali poštanski kod 73000.

“Članovi biračkog odbora na izborni dan nisu znali popuniti zapisnik. Ekipa na ponovljenom brojanju u općini je posao odradila profesionalno”, zaključio je on.

(Klix.ba)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT