Ružičaste trakice – Znak podrške oboljelima od karcinoma

MARKETING

Članice Udruženja oboljelih od malignih oboljenja „Brčansko srce” Brčko danas su zajedno sa Udruženjem “Medicinar” Brčko i uz podršku JZU “Zdravstveni centar” Brčko distrikta BiH na Trgu mladih u Brčkom građanima dijelilI roze mašnice i brošure povodom borbe protiv karcinoma dojke.

Ružičasta je tradicionalna boja djevojčica i princeza, a također je postala sinonim za karcinom dojke.  U svim svjetskim kalendarima oktobar mjesec je obilježen ružičastom bojom koja predstavlja simbol sudjelovanja i podrške u borbi protiv raka dojke.

“Naši sugrađani su već navikli na nas i na  aktivnosti koje sprovodimo. Imamo punu podršku sa njihove strane i moramo im se na tome zahvaliti” rekla je Ramiza Musić, predsjednica Udruženja „Brčansko srce“.

Akciju održanu na Trgu mladih podržali su i članovi Udruženja “Medicinar“ koji su građanima mjerili krvni pritisak i nivo šećera u krvi, kao i rukovodstvo Zdravstvenog centra Brčko.

“Vlada Brčko distrikta kao i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge su na raspolaganju građanima Distrikta, naročito u akcijama poput ove koju organizuje „Brčansko srce“ . Riječ je o osobama koje boluju od malignih bolesti i tu je naša podrška neupitna” rekao je Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo.

„Brčansko srce“ je ove godine dobilo podršku i od Udruženja ljekara porodične medicine, te će zajedno održati nekoliko značajnih akcija.

“Želim iskoristiti Vaše prisustvo da pozovem naše sugrađanke da dođu na predavanje koje će se održati uskoro  u Domu zdravlja  u sali za edukacije. U dogovoru sa „Brčanskim srcem“ organizovali smo ultrazvučne preglede dojke za 25 žena. U narednom periodu mi ćemo volonterski , mimo radnog vremena,  izvršiti preglede i time želimo doprinijeti  u borbi protiv raka dojke. Koristim priliku i da pozovem sugrađanke da rade preventivne preglede , da idu redovno kod svojih ljekara. Svrha ovih aktivnosti je podizanje svijesti  o potrebi redovnih pregled . Ovo nije neizlječiva bolest ukoliko se otkrije na vrijeme” kaže Azra Dervišević, doktor porodične medicine.

Udruženje „ Brčansko srce“ i dalje nastoji  da napravi ozbiljan pomak na bolje kada je u pitanju svijest građana o ovoj bolesti, njenoj prevenciji kao i život sa ovim oboljenjem.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT