U izradi pravilnik o načinu dodjele stanova licima u stanju socijalne potrebe

MARKETING

Članovi Vlade Distrikta usvojili su Pravilnik o ocjenjivanju sposobnosti lica u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite na prijedlog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge.

Ovaj pravilnik se tiče prava na stalnu osnovnu novčanu pomoć i pravo na dodatak i njegu drugog lica. U pitanju je način ocjenjivanja zavisnosti od drugog lica.

“Sam pravilnik uređuje uslove za ocjenjivanje sposobnosti i funkcionalnog stanja punoljetnih lica i djece sa rijetkim oboljenjima u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite, zatim sastav i uslovi za formiranje stručne ljekarske komisije koja će vršiti ocjenjivanje te sposobnosti kao i način rada stručne ljekarske komisije te obrasce kojima se utvrđuje nesposobnost za rad, odnosno ocjenjivanje sposobnosti za rad i funkcionalnog stanja punoljetnih lica i djece sa rijetkim oboljenjima” rekla je Nataša Stevanović, šefica Pododjeljenja za socijalnu zaštitu.

Članovi Vlade usvojili su i smjernice za izradu pravilnika o uslovima i načinu rješavanja stambenih problema lica u stanju socijalne potrebe. Ovaj pravilnik bi nadogradio trenutni jasno definišući određene segmente.

“U ovom prethodnom pravilniku nije usklađena socijalna potreba i korisnik socijalne zaštite. Tu se mora nadograditi kao  i sama dodjela stambenih jedinica koja ide na osnovu potpisivanja ugovora sa tri strane”  rekla je Stevanović.

Namjera je načiniti hodogram svega  što se tiče postupanja u procesu dodjele na korištenje stambenog prostora licima u stanju socijalne potrebe.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT