Pompeo spreman za nove pregovore o denuklearizaciji Sjeverne Koreje

MARKETING
Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) izjavio je da je spreman da ispočetka započne pregovore sa Pjongjangom, s ciljem denuklearizacije Sjeverne Koreje do 2021. godine.

Nakon šireg sporazuma koji je potpisan ranije ove godine, razgovori dvije strane su obustavljeni.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un (Kim Jong-un) saglasio se u vezi sa zatvaranjem nuklearnog kompleksa Jongbjon tokom sastanka sa predsjednikom Južne Koreje Mun Džae Inom (Mun Jae-in).

Mun je istakmuo da se Kim saglasio i u vezi sa načinom postizanja denuklearizacije.

“Na osnovu ovih važnih obećanja, SAD su spremne da smjesta započnu pregovore”, rekao je Pompeo.

Pompeo u saopćenju navodi da je pozvao u Njujork ministranamjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Jong Hoa i da su SAD pozvale na održavanje sastanka predstavnika dvije zemlje u Beču, javio je BBC.

“Ovo će označiti početak pregovora sa ciljem transformisanja odnosa SAD-a i Sjeverne Koreje kroz proces denuklearizacije, koji će biti završen do januara 2021. godine, i uspostavljanja dugoročnog i stabilnog mirnog režima na Korejskom poluostrvu”, rekao je Pompeo.

Sastanak Kima i Muna bio je fokusiran na pitanje denuklearizacije. Kim je izrazio spremnost da zatvori nuklearni kompleks Jongbjon, a Pjongjang je obećao i da će zatvoriti poligon za testiranje projektila Tongčangri.

Pjongjang je zatvorio svoj glavni poligon za testiranje nuklearnog oružja Pungeri uoči sastanka Kima sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) u junu.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT