Mogućnost pokretanja vlastitog posla uz pomoć Zavoda za zapošljavanje

MARKETING

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i ove godine za sve nezaposlene koji se nalaze na evidenciji lica i aktivno traže zaposlenje organizuje besplatne obuke iz engleskog i njemačkog   jezika, informatike, osnove grafičkog i web dizajna  i vođenja poslovnih knjiga za samostalne preduzetnike.

Željko Novaković prošle godine je prošao program obuka Zavoda za zapošljavanje, te  završio obuke iz knjigovodstva i  vlastitog preduzetništva.

“Obuke su trajale mjesec dana. Te vještine i to znanje koje sam stekao su meni lično dobro došle. Dva mjeseca nakon  obuka osnovao sam svoju firmu. Stečeno znanje sam dobro iskoristio ka daljem razvijanju svog biznisa” rekao je Novaković.

Osim besplatne obuke Novaković je iskoristio pomoć lokalne Vlade kroz program samozapošljavanja.

“10.000 konvertibilnih maraka sam dobio inicijalnih sredstava za nabavku mašina i opreme.  Istakao bih da  je Brčko distrikt jedina sredina u našoj državi koja izdvaja toliko sredstava za samozapošljavanje. U Federaciji BiH taj iznos je oko 2.000 KM, u zavisnosti od Kantona , a u Republici Srpskoj oko 1.000 KM.”

Kada su u pitanju obuke koje Zavod provodi poseban interes iskazan je za njemački jezik za koji je prošle godine bilo prijavljeno preko 200 kandidata. Svi oni su prošli obuku tako da ni ove godine neće biti ograničenih mjesta ni za jednu interesnu sferu.

“Polaznici obuke iz  informatike, njemačkog i engleskog jezika će biti podijeljeni na prvi i drugi nivo. Engleski i njemački jezik će biti usmjereni ka poslovnom. Prošle godine smo imali obuku iz poslovnog engleskog jezika koji je pokazao dobre rezultate tako da smo ove godine odlučili da i njemački jezik usmjerimo ka poslovnom” rekao je Vlado Jevtić, direktor Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikt BiH.

Prošle godine je obuke Zavoda za zapošljavanje prošlo oko 400 lica aktivno prijavljenih na birou.

“Ko god da se nalazi na aktivnoj evidenciji Zavoda za zapošljavanje  ima pravo da pohađa neki od ponuđenih kurseva. Dobiće certifikate nakon položenog kursa, oni koji ne polože imaće priliku opet da učestvuju u sljedećem ciklusu obuka” rekao je Jevtić.

Prijava lica se vrši do 28. septembra tekuće 2018. godine u prostorijama Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT